Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2022

Project: Voorlopig ontwerp Prinsenhof klaar

Een ontwerpteam onder leiding van BiermanHenket heeft een voorlopig ontwerp gepresenteerd voor het Prinsenhof, met daarin Museum Prinsenhof Delft.

Lees meer...

Meerjarenbrief: De kracht van creativiteit

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media heeft de meerjarenbrief ‘De kracht van creativiteit / Cultuur midden in de samenleving’ naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees meer...

Handboek kleurenpalet voor behoud Veenhuizen

Gevangenisdorp Veenhuizen is anderhalve eeuw geleden buitengewoon samenhangend vormgegeven. Een handboek met kleurenpalet helpt dat beeld te behouden.

Lees meer...

Heemschut: boek en brochure Religieus Erfgoed

Om te inspireren en de discussie te voeden over de toekomst van religieus erfgoed presenteert Heemschut een brochure en een boek over dit thema.

Lees meer...

Zoektocht naar energiebesparing monumenten

Eigenaren van monumenten zoeken naarstig naar manieren om energie te besparen. MONUMENT is voor leveranciers dé kans om met hen in gesprek te raken.

Lees meer...

Project: restauratie Amsterdamse Bostheater

De Gemeente Amsterdam heeft Schakel & Schrale opdracht gegeven voor de restauratie en vernieuwing van het Amsterdamse Bostheater.

Lees meer...

Miljoenen extra voor Groningse monumenten

Voor het onderhoud en restauratie van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied in Groningen is volgend jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar.

Lees meer...

Alexa Sies-Wilders is Monumententalent 2022

Restauratieschilder Alexa Sies-Wilders is winnaar van de Monumententalentprijs 2022, die ontwikkeling van jonge erfgoedprofessionals wil stimuleren.

Lees meer...

Klimaat & Erfgoed wil gesprek over toekomst

Er is een nieuw platform Klimaat & Erfgoed gelanceerd. De oprichters beogen een kritisch gesprek over de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed.

Lees meer...

Energie voor verduurzaming van monumenten

Verduurzaming van bestaand vastgoed – waaronder monumenten – was een belangrijk aandachtsveld op de vakbeurs Energie. We geven een korte impressie.

Lees meer...

Project: Museum W combineert oud en nieuw

Museum W in Weert is heropend na een ingrijpende verbouwing. Aan het markante Rijksmonument is een opvallende goudkleurige gevel toegevoegd.

Lees meer...

Hans Boogert voorzitter Vakgroep Restauratie

Hans Boogert van Bouwbedrijf Boogert Oosterland is de nieuwe voorzitter van Vakgroep Restauratie. Hij neemt deze functie over van Aafke van der Werf.

Lees meer...

Hoger budget voor herbestemmingsregeling

Het budget voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken naar herbestemming van monumenten is met € 490.000 verhoogd, naar bijna 3,4 miljoen euro.

Lees meer...

80 voorbeelden erfgoed en klimaatadaptatie

Effecten van klimaatverandering zijn ook voor erfgoed zichtbaar. Een nieuw rapport bevat tachtig Europese praktijkvoorbeelden en sterke aanbevelingen.

Lees meer...

Kwaliteitsketen monumentenzorg hapert

Weersinvloeden, duurzaamheidseisen, nieuwe wetgeving en een uiterst krappe arbeidsmarkt trekken een grote wissel op de zorg voor onze monumenten.

Lees meer...

Nationaal Monumentencongres 3 november 2022

Het Nationaal Monumentencongres vindt dit jaar plaats op 3 november in Fort Voordorp in Groenekan (vlakbij Utrecht). Een kans om collega’s uit de erfgoedsector weer te ontmoeten.

Lees meer...

Project: transformatie ENKA-Kantinegebouw

In het voormalige ENKA-Kantinegebouw in Ede (1951) is basisschool ‘De Ontdekking’ geopend. Het Rijksmonument is bijna energieneutraal geworden.

Lees meer...

115 miljoen voor instandhouding monumenten

Er is dit jaar voor 114,9 miljoen euro aan subsidies toegekend voor de instandhouding van rijksmonumenten, waarvan 46,6 miljoen voor woonhuizen.

Lees meer...

Monumentale villa’s gaan op waterstofnetwerk

In Lochem worden in oktober tien monumentale villa’s op een waterstofnetwerk aangesloten. Deze praktijktest gaat minimaal drie jaar duren.

Lees meer...

Subsidie voor maatschappelijk vastgoed

Voor de nieuwe subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is € 150 miljoen beschikbaar gesteld. Dit geldt ook voor (rijks)monumenten.

Lees meer...

Monumentale Gentiaanbuurt aardgasvrije wijk

De Gentiaanbuurt is de eerste aardgasvrije bestaande wijk in Amsterdam. De monumentale woningen zijn grondig gerenoveerd en gerestaureerd.

Lees meer...

Project uitgelicht: museum Schoenenkwartier

Het Schoenenkwartier is een nieuw museum en kenniscentrum. Het is gehuisvest in een rijksmonumentaal complex dat is getransformeerd en uitgebreid.

Lees meer...

Kolonien Weldadigheid ontvangen Erfgoedlabel

De Koloniën van Weldadigheid hebben het Europees Erfgoedlabel in ontvangst mogen nemen. Op 13 juni vond de officiële award ceremony plaats in Brussel.

Lees meer...

Inspectie publiceert Monument en overtreding

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed heeft 'Monument en overtreding. Handreiking voor gemeenten bij strafrechtelijke handhaving' gepubliceerd.

Lees meer...

Drie finalisten voor OMD Groene Sleutel

Het Elevatorhuis in Rotterdam, het Oldschool Hotel in Winterswijk en de watertoren De Reusch in Schimmert zijn de finalisten voor De Groene Sleutel.

Lees meer...

RCE: afwegingskader isoleren rijksmonumenten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat eigenaren van monumenten helpen met verduurzaming en ontwikkelt hiervoor een afwegingskader.

Lees meer...

Project uitgelicht: voormalig stadhuis

Schakel & Schrale gaat het voormalige stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede verbouwen. Het rijksmonument is gebouwd tussen 1662 en 1666.

Lees meer...

Kasteel Hoensbroek het allermooiste kasteel

Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het kasteel uit een top 5 die samengesteld was door ANWB-leden.

Lees meer...

Dwalen door resten van keizerlijk paleis

Utrecht heeft op 2 juni 2022 gevierd dat het 900 jaar stadsrechten heeft én de nieuwste historische attractie van Utrecht is geopend: Paleis Lofen.

Lees meer...

Aantasting van hout stoppen en repareren

Het vele hout maakt monumenten soms ook kwetsbaar. Het hout kan worden aangetast door schimmels, zwammen of houtrot, maar ook door houtworm en boktor.

Lees meer...

Hout onmisbaar materiaal voor restauraties

In monumenten is van oudsher veel hout toegepast. Hout is dan ook onmisbaar bij restauraties. Maar dan wel in de goede soorten en maten.

Lees meer...

Divers ambachtelijk werk op de beursvloer

Op de beursvloer werden diverse ambachtelijke technieken in de praktijk getoond. Van leidekker tot houtwerk en decoratieschilderwerk.

Lees meer...

Restauratiewerk van kloostermop tot vormsteen

Een bijzondere collectie historische bakstenen was te zien in de stand van Zilverschoon Randwijk, dat zich gespecialiseerd heeft in restauratiestenen.

Lees meer...

Oplossing voor veilig onderhoud van daken

Flesst Valbeveiliging had voor zijn product een passende entourage gekozen: een historische Volkswagen-pickup, met daarop verschillende daken.

Lees meer...

Historische gereedschappen voor het voetlicht

De Vereniging Ambacht en Gereedschap toonde bijzondere gereedschappen, waaronder een machine om scharnieren in te laten in het houten kozijn.

Lees meer...

RCE ontvangt publiek in historisch interieur

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was kennispartner en standhouder op de beurs. De stand van RCE trok aandacht door het historisch interieur.

Lees meer...

RENOVATIE en MONUMENT als vanouds

Van 17 tot en met 19 mei vonden in de Brabanthallen de vakbeurzen RENOVATIE en MONUMENT plaats. Eindelijk, want corona gooide herhaaldelijk roet in het eten. Beursmanager Wendy van de Geijn van organisator 54events maakt de balans op: “De schade is ingehaald. Voor onze bezoekers en exposanten was het een weerzien als vanouds.”

Lees meer...

Monuglas: Verduurzamen monument gaat om balans in isolatie (advertorial)

Mede door de klimaatdoelstellingen en stijgende energieprijzen heeft het verduurzamen van monumenten een vlucht genomen.

Lees meer...

Restauratievoegwerk: veelzijdig specialisme

Voor restauratievoegwerk zijn specialistische kennis en technieken nodig. Steensoorten, mortelsoorten, kleuren en voegen verschillen bij monumenten.

Lees meer...

Aanpak schilderwerk volgens restauratieladder

Leden van OnderhoudNL Restauratieschilders laten op het Ambachtenplein hun vaardigheden zien, maar ook hoe ze werken volgens de restauratieladder.

Lees meer...

Kolenvuur brandt voor behoud van monumenten

Kunstige hekwerken, zware gehengen, geklonken bruggen en het vergulde haantje op de toren. Het zijn allemaal voorbeelden van ambachtelijk smeedwerk.

Lees meer...

Erfgoedhovenier verbindt historie en toekomst

Terwijl monumentale gebouwen volop beschermd worden, is er voor het bijbehorende groen veel minder geregeld. Erfgoedhoveniers zijn daarvoor onmisbaar.

Lees meer...

Steenhouwers aan de slag met natuursteen

Namens de Vereniging Restauratie Steenhouwers zal Meesters In live-demonstraties van het vak geven op het Ambachtenplein van vakbeurs MONUMENT.

Lees meer...

Ambachtelijk leidekkers tonen vakmanschap

Leden van de Nederlandse Vereniging van Leidekkers laten op het Ambachtenplein zien wat ambachtelijk leidekken inhoudt en wat er bij komt kijken.

Lees meer...

Gebrandschilderd glas als geveldichting

Glas-in-lood en gebrandschilderde ramen zijn de bekendste producten van de glazeniers. Op het Ambachtenplein maken zij hun werk inzichtelijk.

Lees meer...

Ambachtenplein op MONUMENT 2022

7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie pakken uit. Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen.

Lees meer...

Project uitgelicht: Groot Kwartier Den Bosch

MWPO gaat de rijksmonumenten Zusterhuis, Stergebouw en Mariapaviljoen in het Bossche Gasthuiskwartier herontwikkelen voor modern en flexibel werken.

Lees meer...

189 objecten als Rijksmonument Wederopbouw

In totaal zijn in het kader van het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 189 objecten en gebouwen aangewezen als rijksmonument.

Lees meer...

Christiaan Braak nieuwe directeur van ERM

Christian Braak is de nieuwe directeur van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg. Hij is de opvolger van Walter de Koning.

Lees meer...

RCE zoekt ideeen voor isoleren van monumenten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) start een innovatiecompetitie voor innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te isoleren.

Lees meer...

Alarmnummer voor scheuren monumentaal plafond

Ja er is een alarmnummer voor scheurende monumentale plafonds. Dat liet Frans Bruin van het Neerlandsch Stucgilde weten aan BN’er Olcay Gulsen.

Lees meer...

MONUMENT 2022 - gratis bezoekersregistratie OPEN

MONUMENT beleeft van 17 tot en met 19 mei haar tweede editie. De vakbeurs biedt een uitgebreid kennisprogramma, waarin vooral het thema verduurzaming volop aan bod komt. De beursvloer biedt een brede scope aan exposanten en er is volop reuring, met onder meer diverse doorlopende demonstraties.

Lees meer...

Setareh Noorani wint Museumtalentprijs 2021

Setareh Noorani is de winnaar van de Museumtalentprijs 2021. De jury verwacht dat zij zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld.

Lees meer...

Een monument is een eigen boek waard

Een boek of magazine is een waardevolle manier om het verhaal van een monument vast te leggen, te koesteren en door te geven aan het nageslacht.

Lees meer...

Zelfscan duurzaam monument 7000 keer gebruikt

De Zelfscan Duurzaam Monument is in een jaar tijd meer dan 7.000 gebruikt. De Zelfscan biedt snel inzicht in de duurzame mogelijkheden van het eigen monument.

Lees meer...

Nieuw textiel in monumentale interieurs

Met textiele wandbespanningen, gordijnen en meubelstoffering creëert Oostendorp monumentale interieurs zoals die er destijds uit hadden kunnen zien.

Lees meer...

Handgeschilderde behangsels voor buitenplaats

Snijder&CO heeft voor de historische buitenplaats Huize Vennebroek handgeschilderde behangsels gemaakt. Samen vormen ze een ‘kamer in het rond’.

Lees meer...

Regeling instandhoudingssubsidie verandert

Vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2022 kunnen eigenaren weer instandhoudingssubsidie aanvragen voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn.

Lees meer...

BOEi maakt jubileumboek over herbestemming

BOEi heeft een boek uitgebracht over 25 jaar herbestemming in Nederland, getiteld ‘KIJK!’. BOEi investeerde in 25 jaar ruim 200 miljoen euro.

Lees meer...

Kerkenvisie: dialoog over de toekomst erfgoed

Welk religieus erfgoed is belangrijk om te bewaren voor de toekomst, waarom en hoe? ‘Kerkenvisie’ blijkt daarbij een zinvol beleidsinstrument.

Lees meer...

Coating zorgt voor beter klimaat in monument

Een muurverf met keramische toevoeging werkt vochtregulerend en warmtereflecterend. Vooral bij monumenten is de coating binnen én buiten nuttig.

Lees meer...

Let op vochthuishouding bij na-isoleren

Bij het isoleren van monumenten is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen systeem. Dat voorkomt verstoring van de vochthuishouding in de gevel.

Lees meer...

Let op de verzekering bij herbestemming

Bij herbestemmen van religieus en monumentaal erfgoed verdient de opstalverzekering extra aandacht. Bouwwerkzaamheden kunnen leiden tot extra risico. Daarbij vereist het bepalen van de herbouwwaarde van monumentale onderdelen specialistische kennis.

Lees meer...

Nieuwe functies voor voormalige boerderijen

Instandhouden en herbestemmen van agrarisch erfgoed is belangrijk voor de vitaliteit van het platteland. Zestien regionale boerderijenstichtingen en koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) maken zich daar sterk voor. Daarbij gaat het om meer dan alleen wonen. De nieuwe functie moet iets toevoegen en bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland.

Lees meer...

BOEi herbestemt kwetsbaar cultureel erfgoed

Al 25 jaar lang houdt BOEi zich bezig met restaureren en herbestemmen van kwetsbaar cultureel erfgoed. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een lange lijst van succesvolle projecten. Maar het aanbod van objecten is groter dan BOEi kan oppakken en neemt zelfs nog steeds toe.

Lees meer...