Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2023

Transformatie: wonen en werken in Martinuskerk

BOEi draagt de Martinuskerk in Schellinkhout over aan twee liefhebbers van religieus erfgoed, die er zullen gaan wonen en werken.

Lees meer...

Rietdekker Slager NCE-Erfgoedstudent 2023

NCE-voorzitter Simon Angel, tevens juryvoorzitter, heeft de titel NCE-Erfgoedstudent 2023 uitgereikt aan rietdekker NCE-student Arend-Jan Slager.

Lees meer...

Nieuwe podcastserie over Post 65-erfgoed

Het derde seizoen van podcastplatform Platte Grond staat, met medewerking van RCE, geheel in het teken van jong erfgoed uit de periode 1965-1990.

Lees meer...

Herinneringsboek voor bewoners van monumenten

Monument en Media helpt bewoners van monumenten bij het maken van een herinneringsboek, met aandacht voor het persoonlijke leven in een monument.

Lees meer...

Structurele aanpak voor herbestemming kerken

De herbestemming van een kerk is steeds een project op zich. COUP werkt met Witteveen+Bos aan een meer seriematige aanpak en oprichting van een fonds.

Lees meer...

Project: renovatie monumentale buurt De Punt

In de monumentale buurt De Punt in Amsterdam-Noord renoveert Lieven de Key 348 woningen en 8 bedrijfsruimten. Dat gaat in totaal om 31 woonblokken.

Lees meer...

3 miljoen subsidie herbestemming toegekend

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft dit jaar € 3 miljoen subsidie toegekend om herbestemming van monumenten te stimuleren.

Lees meer...

Infrarood-verwarming voor duurzame monumenten

Infrarood-verwarming kan helpen bij verduurzaming van monumenten. Er zijn vele mogelijkheden om IR-verwarming te integreren in het interieur.

Lees meer...

Laten we zuinig zijn op ons erfgoed: Word Erfgoedvriend

Cultureel erfgoed is kwetsbaar. Er liggen altijd bedreigingen op de loer. Bij stichting Nederland Monumentenland maakt men zich sterk voor het behoud van de monumenten in Nederland.

Lees meer...

RCE in mei prominent aanwezig op beurs MONUMENT

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is deelnemer aan de beurs MONUMENT 2023. De RCE is standhouder en draagt bij aan het kennisprogramma.

Lees meer...

Kokon: veelzijdig architect van erfgoed

Van verbouw tot Rijksmonumentale verduurzaming. Kokon Architectuur & Stedenbouw laat op MONUMENT zien wat het aan opgebouwde expertise in huis heeft.

Lees meer...

De bezoekersregistratie is OPEN

De bezoekersregistratie van de voorjaarsbeurzen MONUMENT, Renovatie & Transformatie en HOUTBOUW is open.

Lees meer...

MONUMENTAAL verzorgt beursspecial MONUMENT

MONUMENTAAL, uitgever van het gelijknamige toonaangevende magazine en wekelijkse nieuwsbrief, gaat de enige officiële dedicated beursspecial in het kader van MONUMENT uitgeven.

Lees meer...

De Erfgoedstem: het nieuwsplatform voor en door de erfgoedsector

Als professional in de erfgoedsector óf monumenteigenaar wil je graag op de hoogte blijven van het actuele erfgoednieuws. De Erfgoedstem brengt al deze berichten bij elkaar.

Lees meer...

Project: monumentale bunkerboerderijen

Bij Arnhem staan bunkers die vermomd zijn als boerderijen. Het Rijksvastgoedbedrijf zorgt voor het behoud en gaat dit jaar vijf bunkers opknappen.

Lees meer...

Nieuw op de beurs: Advinci Erfgoedmatch

Nieuw op vakbeurs MONUMENT is Advinci Erfgoedmatch. Het bureau vormt de schakel tussen gemeenten en specialisten in monumenten en erfgoed.

Lees meer...

Subsidie instandhouding bewoonde monumenten

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen vanaf 1 maart weer woonhuissubsidie aanvragen bij de RCE.

Lees meer...

3D-technieken nuttige hulp bij restauraties

Moderne 3D-technieken zijn nuttige hulpmiddelen bij restauraties. Zo kunnen bijvoorbeeld eenvoudig kopieën worden gemaakt van bijzondere ornamenten.

Lees meer...

50-jarige Monumentenwacht blikt vooruit

Monumentenwacht startte 50 jaar geleden met inspecties. Inmiddels houdt de jubilerende organisatie zich ook bezig met de energietransitie.

Lees meer...

Project: transformatie Stationspostgebouw

Rijksmonument het Stationspostgebouw in Den Haag is getransformeerd tot een duurzaam kantoor, met respect voor de oorspronkelijke architectuur.

Lees meer...

Partners delen kennis en ervaring monumenten

MONUMENT is hét platform voor netwerken, zaken doen én kennis delen. Voor het kennisprogramma wordt samengewerkt met onder meer RCE, BOEi en ERM.

Lees meer...

RCE selecteert architectuur van Post65

Staatssecretaris Gunay Uslu laat de RCE een 'beperkte aanwijzings- en selectieprocedure' uitvoeren voor architectuur Post65 (vanaf 1965 – 1990).

Lees meer...

Bouw moet weer actief op zoek naar nieuwe klanten

De bouw gaat volgens het EIB afkoelen de komende jaren. Voor bedrijven wordt het dan ook weer des te belangrijker om actief nieuwe klanten te benaderen.

Lees meer...

Isoleren met behoud van vochthuishouding

De vochthuishouding in de gevel vereist aandacht bij isolatie van monumenten. Remmers toont daarvoor op MONUMENT een capillair actief isolatiesysteem.

Lees meer...

Project: transformatie van Hoeve Remstee

Hoeve Remstee in Zoetermeer is een gemeentelijk monument waarvan de schuur onderdak gaat bieden aan vijf woningen. Het woonhuis blijft een woning.

Lees meer...

Podcast over locaties Europees Erfgoedlabel

DutchCulture heeft de podcast ‘Europa om je heen’ gelanceerd over de vier locaties in Nederland die het Europees Erfgoedlabel hebben.

Lees meer...

Cultuurfondsen helpen bij verduurzaming

Diverse samenwerkende fondsen maken het nu mogelijk om ook verduurzaming en herbestemming van gemeentelijke monumenten laagrentend te financieren.

Lees meer...

Rijksmonumentenregister vernieuwd

Het Rijksmonumentenregister is vernieuwd. De modernere uitstraling en opzet dragen bij aan meer gebruiksgemak, met onder meer een beter zoekfunctie.

Lees meer...

RCE biedt handreiking transformatie erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handreiking ‘Transformeren met cultureel erfgoed’ opgesteld om partijen meer inzicht te geven.

Lees meer...