Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2024

Tijdschrift RCE zoomt in op raamisolatie

Het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed duikt in de afwegingen die moeten worden gemaakt voor het isoleren van vensters in monumenten. Hilde van Meeteren, adviseur architectuurhistorie bij de RCE, omschrijft uitgebreid de diverse aandachtspunten.

Lees meer...

Aanmelding Van Vollenhovenprijs geopend

Het is weer mogelijk om een herbestemmingsproject voor de Pieter van Vollenhovenprijs aan te dragen. De prijs voor een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

Lees meer...

Boerderijenfonds deelt praktijkervaring

Het Boerderijenfonds heeft een digitaal magazine uitgebracht waarin zeven eigenaren van agrarisch erfgoed vertellen over de herbestemming, restauratie en verduurzaming van hun historische boerderij.

Lees meer...

De juiste lei voor elk monument

Lei Import uit Maasbracht is een van de vaste deelnemers van de beurs MONUMENT. De importeur van natuurleien houdt zich nadrukkelijk bezig met advisering en begeleiding van monumentale projecten. Het bedrijf levert tevens dakramen met authentieke uitstraling en zelfs een indak-PV-systeem.

Lees meer...

“Je moet weten wat je doet en wat je kunt”

“Het namaken en herstellen van monumentaal stucwerk vereist veel kennis van materialen en technieken. Belangrijk is dat je weet wat je zelf kunt en weet wie je waarvoor kunt vragen”, zegt voorzitter Lois Vlasblom van het Neerlandsch Stucgilde.

Lees meer...

Project: transformatie fabriek Vasim Nijmegen

De iconische voormalige vliegasfabriek Vasim aan de Waal in Nijmegen is getransformeerd tot hotspot voor de creatieve industrie. Het ontwerp hiervoor is van de hand van Zecc, in opdracht van Lingotto & KlokGroep.

Lees meer...

Nieuw praktijkboek verduurzaming van erfgoed

Het nieuwe ISSO-Praktijkboek Duurzaam Erfgoed is een complete herziening van het Handboek Duurzame Monumentenzorg. De reikwijdte van dit Praktijkboek is verbreed van monumenten naar alle erfgoed van vóór 1940.

Lees meer...

Lagere eis voor isolatie-subsidie monumenten

De isolatievoorwaarden specifiek voor monumenten zijn sinds 1 januari 2024 aangepast, waardoor monumenteigenaren beter van de duurzaamheidssubsidies gebruik kunnen maken.

Lees meer...

“De omgevingswet maakt transformatie lastiger”

Het gaat moeilijk worden op de markt van transformatie van monumenten. Directeur Arno Boon van BOEi constateert diverse ontwikkelingen die transformeren steeds lastiger maken. Naast gestegen bouwkosten en rente en teruglopende subsidies is dat onder meer de nieuwe Omgevingswet, waarbij initiatiefnemers zelf moeten zorgen voor voldoende draagvlak, zonder bestuurlijke rugdekking.

Lees meer...

"Een plek om af te spreken"

Voor Kokon Architectuur & Stedenbouw is de vakbeurs MONUMENT dé plek om met mensen uit de hele breedte van de erfgoedsector in gesprek te komen. “Je kunt daar in drie dagen heel monumentenland ontmoeten”, zegt erfgoedarchitect André van Deursen van Kokon.

Lees meer...