Achterzetramen passen ook in scheve kozijnen
Exposant in de spotlight: Ramengilde
![](assets/images/f/M8%20exposant%20Ramengilde-cfefe4bd.jpg)
Ramengilde uit Haarlem heeft zich gespecialiseerd in het plaatsen van achterzetramen in monumenten. Het kiest daarbij voor hardglas met een geslepen rand, zonder omkadering. Het bedrijf heeft een bijzondere oplossing om dat ook te kunnen doen bij meerdelige achterzetramen.
Ramengilde was afgelopen mei voor het eerst standhouder op de vakbeurs Monument. Eigenaar Rob Bijtjes merkt dat er veel vraag is naar achterzetramen. Bij monumenten mogen kozijnen niet zo maar worden vervangen. Isolatieglas plaatsen in de bestaande ramen zou soms misschien wel kunnen, maar is veelal geen oplossing omdat het de kieren rondom de kozijnen en ramen niet afdicht. Met achterzetramen is dat probleem heel goed op te lossen.
Bijtjes begon met dit werk in 2014 vanuit Bijtjes Bouw, in een project van de Gemeente Amsterdam. Daarbij ging het om geluidwering in verband met verkeersgeluid, vooral door de tram. In 2016 kreeg dat een vervolg, met ongeveer 40 woningen. “De ene na de andere bewoner was superblij met het resultaat. Zo blij dat wij er van overtuigd waren dat er een markt in zou zitten. In 2019 startten we daarom met Ramengilde, dat gelijk een vliegende start maakte.”
Wapperende gordijnen
Wat opviel: de projecten werden geïnitieerd vanwege geluidhinder, maar bewoners kozen er voor om mee te doen vanwege de isolatiewaarde en tochtwering. “Vooral bij verticale schuiframen wapperen gordijnen al als het maar een klein beetje waait. En dan gaat het echt om gordijnen; niet om lichte vitrage. Als je die tocht kwijt bent, heb je een heel andere woning. Daarbij creëren we op deze manier dubbel glas, met ook een isolatiewaarde die te vergelijken is met het oudere dubbel glas.”
Dat Ramengilde werkt met gehard glas met geslepen rand – zonder verdere omkadering – komt voort uit de oorspronkelijke opdracht van de Gemeente Amsterdam. Om de hardglazen ramen af te hangen, brengt het bedrijf een zo slank mogelijke houten betimmering aan aan de binnenzijde van het kozijn. “Dat doen we binnen de ruimte waar de kieren zitten. De houten betimmering brengen we aan met kit zodat die gegarandeerd tochtdicht is.”
In het project van 2016 paste Bijtjes de betimmering nog aan op de scheefstand van de kozijnen. “Maar bij grote scheefstand valt dat op en bij nog grotere scheefstand is het niet meer te doen. We hebben daarom toen ramen laten maken in de opgemeten scheefstand. Dat bleek prima te fungeren en ook bij het openen gebeurde niets vreemds. Ook valt de scheefstand op deze manier het minste op. Reden waarom we nu altijd deze werkwijze toepassen. Het betekent wel dat elk raam maatwerk is.”
Hardglazen tongnaald
Bij grotere kozijnen worden de achterzetramen opgedeeld, bijvoorbeeld in links en rechts en een klepraam. “Daar onderscheiden wij ons echt omdat we ook dat doen zonder kaders toe te voegen aan het glas. In plaats daarvan werken we met een opgelijmde strook hardglas, die fungeert als tongnaald. In eerste instantie brachten we op de rand van het glas nog een siliconenstrip aan als extra tochtdichting, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Het is ook mooier om het zonder die strip te doen.”
Het bedrijf kan ook verticale schuiframen leveren als achterzetraam. Dat zijn overigens wel ramen met een aluminium kader. “We promoten deze schuiframen tot nu toe niet echt. De bovenste ruimte, tussen het vaste glas, kun je namelijk niet schoonmaken. Dat kan alleen door het hele systeem te verwijderen, wat we mogelijk maken met vleugelmoeren. Inmiddels heeft de fabriek een betere oplossing, waarbij het raam er uit getild kan worden. Deze nieuwe oplossing zullen we meer gaan promoten. Waar wij ons als Ramengilde dan in onderscheiden is het timmerwerk en de afwerking van het geheel. ”