Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Boonstoppel Verf pakt groots uit op MONUMENT

Exposant in de spotlight

De tabel uit het oudste aangetroffen kleurenbestek

Boonstoppel Verf wil groots uitpakken op vakbeurs MONUMENT. Daarbij draait het niet alleen om de producten, maar vooral ook om de ondersteuning die het team kan bieden aan onderhoudsbedrijven en eigenaren van monumenten. Onder meer met kennis, kunde en ervaring, maar ook met uitgebreide, goed gedocumenteerde historische kleurenwaaiers.

Boonstoppel Verf – onderdeel van PPG – is sinds de corona-periode weinig meer actief aanwezig geweest op beurzen. Deelname aan de komende vakbeurs MONUMENT is dan ook een bewuste keuze. “We hebben gezien dat deze beurs een heel specifieke doelgroep aantrekt. Dat geeft ons de mogelijkheid om in korte tijd veel mensen uit die doelgroep van eigenaren en onderhoudsbedrijven te ontmoeten”, zegt marketeer Ward Roefs.

Gespecialiseerd assortiment

Boonstoppel Verf is het merk van PPG dat zich specifiek richt op monumentaal onderhoud. Het assortiment is niet heel breed, maar juist gespecialiseerd, waarbij de ondersteuning met kennis en kunde zeer belangrijk is. “Onze salesmensen hebben allemaal een achtergrond als schilder. Ze hebben veelal zelf gewerkt met Boonstoppel en enkelen komen uit een ‘Boonstoppel-familie’. Dat is toch een bepaalde passie en gevoel.”

Vanuit die passie voor erfgoed onderhoudt Boonstoppel onder meer nauwe contacten met organisaties als Stichting Monumentenbezit en Monumentenwacht. Veel tijd en energie is en wordt gestoken in historisch kleurenonderzoek en het samenstellen van historische kleurenwaaiers. Recent heeft Boonstoppel kleuren herontwikkeld uit het oudste kleurenbestek dat ooit in Nederlandse archieven werd aangetroffen.

Stad, streek en vesting

“De kleurenwaaier bestaat nu uit drie delen. Het eerste deel heeft betrekking op de stad. Die laat zien hoe kleur, pigmenten en verf zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Op de achterzijde van een kleur is de periode aangegeven waarin die werd gebruikt en is een beschrijving gegeven hoe het pigment zich heeft ontwikkeld. Het is dus veel meer een document dan een kleurenwaaier. Deel twee is een studie op basis van regio’s. Waar het kleurgebruik in de stad veel door elkaar liep, behielden regio’s juist hun eigen kleuren en kleurcombinaties.”

“Het derde deel dat recent is toegevoegd, is Fort & Vesting. Dat is gebaseerd op een kleurbestek uit 1872 dat gebruikt werd door de Nederlandse Genie om forten en vestingen te onderhouden. Dat bestek werd gevonden toen Stichting Monumentenbezit onderhoud deed aan de Naarder Vesting. Ze namen een kleurtrapje af, maar doken ook in de archieven. Daar troffen ze een document aan met een tabel over kleurgebruik door de Genie. Ze vroegen ons om op basis daarvan een kleurenwaaier te ontwikkelen. Daarvoor hebben chemicus Pieter Keune en Verfmolen De Kat eerst onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke samenstelling van deze verf en kleuren. De verf van destijds wijkt nogal af van hedendaagse verf. Die vloeide heel anders en de pigmentverdeling was daardoor ook anders. We hebben de oorspronkelijke kleuren dan ook herontwikkeld. Er is heel veel interesse van opdrachtgevers voor deze nieuwe kleurenwaaier.”

Kennis delen

Voor de mensen van Boonstoppel staat voorop dat ze ook voor de toekomst deze historisch kennis en kunde willen behouden. “We delen dan ook graag onze kennis. Zo hebben we onlangs gesproken met de Gemeente Dordrecht, die de eigen Dordtse kleurenwaaier heeft. We zijn geen concurrenten van elkaar, maar vullen elkaar aan. Ook binnen ons team werken we aan het delen van onze kennis, ook voor de toekomst, zodat de kennis van mensen die met pensioen gaan niet verloren gaat.”

Wie alles wil weten over historisch kleurgebruik en duurzaam onderhoud aan monumenten, mag een bezoek aan de stand van Boonstoppel Verf op de vakbeurs MONUMENT dan ook zeker niet overslaan!

Ga terug