Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Coating zorgt voor beter klimaat in monument


Een muurverf met keramische toevoeging werkt vochtregulerend en warmtereflecterend. Vooral bij monumenten is de ClimateCoating binnen én buiten nuttig. Het bestrijdt vochtproblemen, draagt bij aan energiebesparing en verhoogt het comfort.

ClimateCoating is een Duitse, watergedragen muurverf met als belangrijkste toevoeging circa 50% keramiek, bestaande uit kleine gevacumeerde bolletjes. Als na het aanbrengen het water uit de muurverf verdampt, resteert een 0,25 mm dikke coatinglaag die voor tweederde uit keramiek bestaat. De fabrikant spreekt in dit kader van een keramisch filter. Het product stamt overigens al uit de jaren 90 en heeft zich inmiddels bewezen.

Deze keramische deeltjes blokkeren schadelijk UV-licht en maken de muurverf zeer flexibel, waardoor er ook na verloop van tijd nauwelijks craquelé optreedt. De grootste bijzonderheid zit echter in de vochtregulerende en de warmtereflecterende eigenschappen van deze laag.

Capillair systeem

Doordat het water uit de muurverf na het aanbrengen verdampt, worden de keramische bolletjes in elkaar gedrukt en ontstaat in feite een capillair systeem op de wand. Dat zorgt er voor dat de muurverf niet alleen dampopen is, maar ook eventueel vocht aan de muur onttrekt. In een badkamer of keuken werkt de laag daarbij vochtregulerend doordat het per vierkante meter circa 90 gram water kan bufferen, om die op drogere tijden weer af te geven. Buffering voorkomt een vochtig wandoppervlak en reduceert zodoende de kans op schimmel.

De buitenverf bevat daarnaast nog cellulose, dat uitzet als het nat wordt. Dat zorgt er voor dat er geen hemelwater van buiten naar binnen kan doordringen. Na droging slinkt de cellulose en wordt de capillaire werking weer opgestart. ClimateCoating werkt volgens TNO als een hygrische diode. De muur blijft zo droger en een droge muur heeft een betere isolerende werking dan een natte muur. Dat is een goede oplossing voor muren met vochtproblemen en schimmel en eveneens gunstig voor het energieverbruik.

Lange levensduur

Daarbij heeft ClimateCoating ook nog een warmtereflecterende werking. Dat beperkt de zoninstraling op de buitengevel. De gevel wordt hierdoor minder heet, zelfs bij donkere kleuren, wat scheelt in de opwarming van het binnenklimaat. Deze reflectie in combinatie met de flexibiliteit van de coating, zorgt er voor dat de coating een zeer lange levensduur heeft. “We hebben projecten die er zelfs na 20 jaar nog heel mooi uit zien”, zegt Henk van Leeuwen van ClimateCoating Benelux.

Binnenklimaat

De warmtereflectie van de keramieklaag is ook binnen toepasbaar. Het zorgt er voor dat warmte minder snel verloren gaat door de muren. “We hebben meermaals aangetoond dat een kamer met ClimateCoating bij dezelfde warmte-input zo’n anderhalf tot twee graden warmer wordt dan met een traditionele muurverf. Elke graad scheelt zo’n 7 % in stookkosten. Dat scheelt dus enorm.”

Daarbij is ClimateCoating niet alleen reflecterend, maar ook nog eens warmtebufferend, waardoor de contacttemperatuur van de wanden verhoogd wordt én de koudestraling van uit muren sterk wordt gereduceerd. Dat komt het comfort zeer ten goede. Toepassing van ClimateCoating op het plafond zorgt voor minder grote temperatuurverschillen in de aanwezige lucht, vooral in hoge ruimtes zoals in veel monumentale panden. Dat beperkt de trek en daarmee het gevoel van discomfort.

Qua prijsniveau is ClimateCoating vergelijkbaar met professionele muurverven. Het is ook verwerkbaar als een gewone muurverf.

ClimateCoating is overigens sinds een jaar de nieuwe naam van Thermoshield. De Duitse fabrikant heeft gekozen voor die naamswijziging om beter duidelijk te maken waar het product voor staat.

ClimateCoating is exposant op MONUMENT 2022 en vertelt u daar graag meer over de werking van het product.

Ga terug