Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Digitaal vastleggen stelt toekomst veilig


Digitale technieken brengen elk detail van een monument in kaart. Dat is handig voor onderhoud, maar het is ook onmisbaar in geval van calamiteiten. Monuscan is volledig ingericht op het inspecteren, meten en monitoren van cultureel erfgoed en monumenten volgens de URL-richtlijnen.

Monuscan is een gespecialiseerde omgeving binnen Aeroscan en het bijbehorende verwerkingsprogramma Aespect. Dat is nodig omdat monumenten om een andere output vragen dan ander vastgoed, zegt commercieel directeur Stefan Quak van Aeroscan en Monuscan. Zo werkt Aeroscan volgens NEN-normen en Monuscan volgens de URL voor monumenten. Ook is er bij monumenten behoefte aan orthofotografie – metrisch rechtgezette foto’s - met de aanzichten van de gevels, om in te dienen bij vergunningsaanvragen.

Inspectie met drones

Monuscan maakt voor het verzamelen van gegevens gebruik van drones, die zorgen voor nauwkeurige opnames met exacte maatvoering. De softwareapplicatie Aespect maakt het vervolgens mogelijk om de data in te zien en modellen om te zetten naar meetstaten, inspectieoverzichten van gebreken en meerjarenonderhoudsplanningen.

Digitalisering kan helpen bij het in kaart brengen van gebreken en het maken van onderhoudsplannen. Ook is het een basis bij het indienen van vergunningsaanvragen. Inspecties met drones zijn ook een mooie oplossing voor slecht bereikbare gebouwdelen, zoals op hoogte en in binnenstedelijke situaties.

Maar buiten dat is het volgens Quak sowieso zinvol om een monument digitaal compleet in kaart te brengen. “Bij monumenten gaat het om behoud van wat er is. Als je digitaal vastlegt wat er is, kun je dat bij calamiteiten ook weer herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de Nôtre Dame in Parijs. Die kan worden herbouwd op basis van oude tekeningen en digitale gegevens.” Onder meer het Rijksmuseum en het Tropenmuseum in Amsterdam zijn helemaal gedigitaliseerd met Monuscan.

Monuscan was exposant op MONUMENT 2023.

Ga terug