Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Drones helpen inspecteurs van Monumentenwacht


Professionele drones ondersteunen Monumentenwacht Friesland en Drenthe bij inspecties. Ze verminderen het laddergebruik en maken het werken veiliger. Moeilijk bereikbare plekken zijn beter te inspecteren en eventuele schades zijn goed op beeld vast te leggen. De kracht ligt vooral in de combinatie van de inzet van drones en fysieke inspecties.

Directeur Afke Draijer van Monumentenwacht Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland zal in het kennisprogramma van MONUMENT de ervaringen delen die Monumentenwacht Friesland en Drenthe inmiddels hebben opgedaan met de inzet van drones.

Al in 2016 deed Monumentenwacht Friesland en Drenthe een onderzoek naar de mogelijkheden die drones zouden bieden bij inspecties, zo vertelt Draijer. Dit kwam vanuit het team, dat regelmatig mensen tegenkwam die hen wel wilden helpen met hun drone. De regels voor professioneel gebruik waren toen echter dermate streng dat het geen haalbare kaart leek om daar zelf mee aan de slag te gaan.

Zes dronepiloten

“In 2018 was er meer ervaring met drones en werd het beeld anders”, zegt Draijer. Toen werd het besluit genomen om twee professionele drones aan te schaffen en zes mensen op te leiden tot dronepiloot.

Daar kwam wel heel veel bij kijken. Zo is voor het werk van Monumentenwacht een uitgebreide vergunning nodig. “Met een lichte vergunning moet je op 50 meter afstand blijven; wij willen tot op wel 2 meter afstand van gebouwen kunnen komen. Ook bevinden veel van deze gebouwen zich in drukbevolkte gebieden.”

Contouren vliegveld

Extra complicerend: Drenthe heeft te maken met vliegveld Eelde; Friesland met luchtmachtbasis Leeuwarden. Ook dat is afgestemd om in deze contourgebieden toch drones in te mogen zetten.

Alle procedures, benodigde toestemmingen en afstemmingen heeft Monumentenwacht vastgelegd in een handboek.

Planning inzet

Nadat alles was geregeld, konden de drones in de praktijk worden ingezet. “Daar bleek heel veel belangstelling voor te zijn. Maar vaak was de drone net niet bij degene die hem nodig had. Dat kun je ook niet allemaal van tevoren plannen. Bij regen, harde wind en felle zon kun je een drone niet in zetten. Lang van tevoren plannen is dus niet zinvol.”

En dus werd al snel het besluit genomen dat elke dronepiloot ook een drone kreeg. Naast de twee uitgebreide drones kwamen er vier eenvoudigere, zij het nog steeds professionele gecertificeerde, drones. “Daar kun je 80% mee invullen, is inmiddels gebleken.”

Meerwaarde

De meerwaarde is dat met een drone sneller en veiliger visuele inspecties zijn uit te voeren. Plekken die met ladders moeilijk bereikbaar zijn, zijn voor een drone geen probleem. Ook voor het maken van foto’s van allerlei lastige plekken kan een drone de ideale standplaats innemen.

De drone-inspecties zijn een aanvulling op fysieke inspecties. Ze zullen die nooit volledig kunnen vervangen, benadrukt Draijer. Op sommige plekken wil je ook onder de pannen kijken of voelen en kloppen. Wel kan een drone-inspectie helpen bij de selectie van plekken die de inspecteur nader wil bekijken.

Directeur Afke Draijer van Monumentenwacht Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland zal in het kennisprogramma van MONUMENT de ervaringen delen die Monumentenwacht inmiddels heeft opgedaan met de inzet van de drones.

Ga terug