Duurzaam monumentenhuisje geeft inzicht
Het mini-huisje toont de doorsnedes van verschillende manieren van isoleren. (Foto: Jeannette Schols)
Mijn Groene Monument van Stichting Energie Zeist heeft een duurzaam monumentenhuisje laten maken om monumenteigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun pand. Dit mini-huisje laat verschillende manieren zien waarop muren, ramen en daken van een historisch woonhuis geïsoleerd kunnen worden.
De stichting wil eigenaren van monumenten en andere historische panden laten zien hoe je een monument kunt verduurzamen met behoud van het monumentale karakter. Het huisje is daarom opgebouwd met echte historische en monumentale bouwmaterialen en details. Het laat het verschil tussen het bestaande en de nieuwe toevoegingen goed te zien.
De opbouw is bedoeld ter inspiratie. “Elk monument is anders en elke situatie is anders. U kunt hier inspiratie opdoen, maar of deze oplossingen ook bij uw monument kunnen, moet altijd door een deskundige bekeken worden”, luidt dan ook de waarschuwing.
Subsidie RCE
Dit eerste duurzame monumentenhuisje is voor Mijn Groene Monument gemaakt door TasT, projecten voor tastbaar erfgoed. Het huisje is mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente Zeist. Frank Buchner, RCE programmaleider verduurzamen monumenten: “We begrijpen dat veel eigenaren het lastig vinden om zich voor te stellen hoe hun monument eruit zal zien na het isoleren. Wat bij andere huizen mogelijk is, kan bij monumenten niet altijd, maar er kan meer dan je denkt! Daarom geven wij vanuit het Rijk zoveel mogelijk informatie over wat wél kan. Het duurzame monumentenhuisje is daar een uitstekend voorbeeld van!”
Een deel van de RCE-subsidie is bedoeld voor het delen van kennis over de manier waarop het dumo-huisje in Zeist is gerealiseerd en welke materialen zijn toegepast. Met die kennis en ervaringen kunnen andere gemeenten aan de slag als ze overwegen ook een duurzaam monumentenhuisje te bouwen. Erfgoedambtenaren van gemeenten die een bezoek willen brengen aan of meer willen weten over dit bijzondere huisje, kunnen contact opnemen met Marina Laméris van de gemeente Zeist.