Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Eervolle vermelding voor Heilig Hartkerk

Foto: Inbouw van appartementen in de Bredase Heilig Hartkerk met een casco van kalkzandsteen. (Foto: Xella).

De Heilig Hartkerk heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Bredase BLAST-prijs. De monumentale kerk is getransformeerd naar woningen, waarbij zo veel mogelijk authentieke details zijn behouden, zoals het oude glas in lood, de balken en de ornamenten en de kapel.

De kerk is in vier woonlagen opgedeeld. Alle twintig appartementen beschikken over meerdere etages. Een aantal appartementen heeft een tuin; de anderen hebben een dakterras of balkon. Op een deel van het lage dak van de kerk zijn zonnepanelen aangebracht. Nabij de kerk is een park aangelegd, de parkeergarage is voorzien van een groene daktuin omsloten door de appartementen van Heilig Harthof.

Sloopvergunning

De eerste steen van de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan werd op 22 juni 1900 gelegd. Sindsdien is de kerk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De Heilig Hartkerk was al sinds 1985 niet meer in gebruik. Jarenlang stond de kerk leeg en was het onduidelijk wat er met de Heilig Hartkerk zou moeten gebeuren. De kerk werd zelfs gekraakt. In 1995 werd een monumentenstatus afgewezen en in 2000 werd er zelfs een sloopvergunning afgegeven.

In 2002 werd aan het complex (kerk, pastorie en klooster) alsnog de status van rijksmonument toegekend. Sindsdien zijn er meerdere plannen voor herbestemming gemaakt, zoals woningen, horeca of een sportschool, terwijl de bouwtechnische toestand verslechterde. In 2009 werd de toren gerestaureerd en in 2014 is er toestemming gegeven voor verdere restauratie en herbestemming.

Uiteindelijk waren woningen volgens eigenaar Woonzorg Nederland het ‘enige realistische scenario voor ontwikkeling en daarmee langdurig behoud van de kerk. Woonzorg Nederland heeft daarvoor de samenwerking opgezocht met Architecten HMV, Memo Projectontwikkeling en de Bonth van Hulten en Van Agtmaal BV.

Bij de BLAST-prijs (Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw) lag de focus in 2023 op woongebouwen die optimaal gebruikmaken van de kansen en mogelijkheden binnen de stad. Belangrijke criteria waren de meerwaarde voor de stad, de maatschappelijke kwaliteit, inclusiviteit en duurzaamheid. Het doel van deze prijs is het bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit in Breda.

Ga terug