Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Energie voor verduurzaming van monumenten


Verduurzaming van bestaand vastgoed – waaronder monumenten – was een belangrijk aandachtsveld op Vakbeurs Energie. We geven een korte impressie.

In nieuwbouw is gasloos bouwen en toepassing van een warmtepomp al weer diverse jaren de standaard. Een goede thermische gebouwschil is daarbij de basis. Voor bestaand vastgoed is dat een lastiger verhaal. Die gebouwschil is veelal veel minder goed geïsoleerd en ook de luchtdichting blijft ver achter bij nieuwbouwnormen.

Voor standaard renovatie is dat op te lossen met een forse ingreep in de gevel en het dak. Die oplossingen waren dan ook volop te zien op PREFAB, dat gelijktijdig met Vakbeurs Energie werd gehouden. Onder meer Renolution en RC Panels presenteerden hun kant en klare overzetgevels, naar wens met geïntegreerde ventilatieleidingen en dergelijke.

Voor monumenten is dat wat lastiger. Daar is het altijd maatwerk en zoeken naar de juiste oplossingen en vaak ook accepteren dat je niet in de buurt komt van hedendaagse normen.

Hybride oplossingen

Wat is dan wel de juiste oplossing? De fabrikanten van warmtepompen zijn er in ieder geval volop mee bezig. Niet alleen voor monumenten overigens, maar ook voor standaard renovaties. Want een compleet nieuwe gevel is lang niet altijd financieel haalbaar en uitvoerbaar. Ook daar wordt dus gezocht naar energiezuinige oplossingen voor een minder goed presterende gebouwschil.

Oplossingen zijn onder meer de nieuwe warmtepompen die hogere temperaturen kunnen bereiken, met behoud van hun energiezuinigheid (COP). Maar vooral hybride oplossingen zijn volop in beeld en werden ruimschoots gepresenteerd op Vakbeurs Energie. De warmtepomp zorgt dan voor de basisverwarming en een gasketel springt bij op het moment dat het te koud gaat worden en zorgt veelal ook voor voldoende warm tapwater. Het is dan wel niet gasloos, maar er zijn wel aanzienlijke energiebesparingen mee te behalen.

De vraag is daarbij ook altijd of de bestaande afgiftesystemen voldoende zijn in deze combinatie. De Speedheat kan daar in ieder geval bij helpen. Dit zijn ventilatoren die onder een bestaande radiator worden gehangen. Ze creëren een extra luchtstroom langs de radiator, waardoor de warmteafgifte toeneemt.

Energiebronnen

Warmtepompen kunnen gebruik maken van verschillende energiebronnen. Ze kunnen warmte winnen uit de buitenlucht, maar vooral bij koud winterweer kan dat een probleem worden. Met name in monumenten waarin juist bij dat weer de energievraag hoog is. Bodemwarmte kan daarbij helpen. Ook daarvoor waren oplossingen te zien op Vakbeurs Energie, waaronder ook een zeer innovatieve oplossing van de Energiedamwand.

De damwand heeft een primaire functie als waterkering, maar wint tevens energie uit het aangrenzende water of bodem. Ook een mooie innovatie op dit vlak was de Energieschutting. Deze tuinafscheiding haalt energie uit de buitenlucht. Zowel de Energieschutting als de Energiedamwand waren genomineerd voor de Innovative Energy Solution Award 202, evenals Exergy Battery, een opslagsysteem voor elektriciteit. Deze prijs werd uiteindelijk gewonnen door de Energiedamwand!

Lees hier het slotbericht van Vakbeurs Energie 2022.

Ga terug