'Enkel glas monumentaal pand is een gebrek'
Still uit de video die EénVandaag maakte met de bewoonster.
De aanwezigheid van enkel glas in een historisch pand in Amsterdam moet, ondanks de monumentale status, als een gebrek worden beschouwd, zo heeft de kantonrechter geoordeeld. Dit betekent dat de verhuurder, Famongo, verplicht is om de gebreken te herstellen.
De zaak draaide om een huurwoning in een 17e-eeuws pand in het centrum van Amsterdam, zo meldt OnderhoudNL. Ook EénVandaag besteedde aandacht aan de zaak en sprak met de bewoonster die de rechtszaak aanspande. Zij eiste dat Famongo verschillende isolatiemaatregelen zou uitvoeren, waaronder het vervangen van enkel glas door dubbel glas, het dichten van kieren en het verbeteren van de isolatiewaarde van het dak.
De bewoner stelde dat de woning, ondanks de monumentale status, niet voldeed aan de normen van een goed onderhouden woning van dit moment. Het enkel glas bood onvoldoende bescherming tegen de kou en veroorzaakte een overmatig energieverbruik. Daarnaast wees zij op maatschappelijke ontwikkelingen en het groeiende bewustzijn van de noodzaak van energiebesparende en isolerende maatregelen.
De kantonrechter oordeelde dat de aanwezigheid van enkel glas in een historisch pand als gebrek moet worden beschouwd, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en het groeiende bewustzijn van energiebesparende maatregelen. Het argument dat de woning deel uitmaakt van een monument speelde hierbij geen rol, omdat andere aanpassingen aan het comfort van deze tijd al waren doorgevoerd.
De uitspraak toont volgens OnderhoudNL aan dat de aanwezigheid van enkel glas in historische panden als een gebrek kan worden beschouwd, ondanks eventuele tegenargumenten over de monumentale status van het pand. Niet elk pand waar enkel glas aanwezig is zal meteen een gebrek of gebrekkig pand opleveren. De uitspraak is een oproep naar verhuurders van oude (historische) panden om meer te investeren in energiebesparende en isolerende maatregelen. Een ontwikkeling die OnderhoudNL toejuicht.
OnderhoudNL stelde voor haar leden ook een factsheet samen met een vergelijking glassoorten voor verduurzaming. Ook heeft OnderhoudNL een ISDE-subsidieflyer om klanten van haar leden te informeren over de subsidiemogelijkheden.