Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Exposant TripleSolar: PVT-panelen zijn 'vriendenmakers'

Uit de themanieuwsbrief ‘Installatie’


Geen buitenunit die geluid maakt en geen bodembron: PVT-panelen oogsten elektriciteit én warmte op het dak en zorgen in combinatie met een warmtepomp direct voor 60 tot 100% besparing op aardgas. “Je hoeft niet eerst het gebouw all electric-ready te maken.”

Vijfduizend projecten heeft Triple Solar inmiddels beleverd in binnen- en buitenland. Het Nederlandse bedrijf – opgericht in 2009, met kantoor in Amsterdam en productie in Emmen – is inmiddels aan de slag met de vierde generatie van het eigen ontwikkelde PVT-paneel.

Zichtbaar zijn al die projecten niet altijd, zoals de historische panden waar de PVT-panelen aan de achterzijde op het dak liggen, buiten het zichtgebied. Om ze gefotografeerd te krijgen voor het eigen portfolio gaan accountmanagers Gernout Erens en Henk van Heezick met een drone aan de gang. Dat laat meteen zien: “Het is een mooie duurzame oplossing voor monumenten.”

Elektriciteit en warmte

Een PVT-paneel is een paneel dat naast elektriciteit ook warmte opwekt en daarmee een alternatief is voor de combinatie van gewone pv-panelen en een lucht-water of bodem-warmtepomp. Een welkom alternatief, want bodemenergie wordt in veel delen van Nederland steeds lastiger, ziet Erens. “Brabant kent hele grote restricties vanwege grondwatereisen. Je ziet ook dat het slaan van bodembronnen in stedelijk gebied lastig inpassen is.”

Bij de lucht-water warmtepomp zijn de locatie van de buitenunit en (stapeling van) geluid een issue. Dat heeft impact op het eigen huis, maar ook op de buren. Dat houdt volgens Erens mensen tegen om de stap naar aardgasvrij verwarmen te zetten. “Wij zijn vriendenmakers”, zegt Van Heezick dan ook. Aan het PVT-systeem kleven niet de negatieve omgevingsinvloeden van de andere opties, verduidelijkt Erens. “Geen gat in de grond, geen impact op het ecosysteem, geen geluid. Je moet wel van pv-panelen houden.”

Werking systeem 

Het PVT-systeem zit wat techniek betreft tussen de twee bekende varianten in. De warmtepomp die Triple Solar gebruikt is in feite een standaard water/water warmtepomp, maar waar normaal twee lussen de grond ingaan, gaan bij PVT de lussen gevuld met glycol naar het dak.

Onder de panelen zitten lamellen zoals die ook in een buitenunit van een lucht-water warmtepomp zitten. “Uit de luchtstroom onder het paneel door halen wij warmte”, licht Erens toe. “Dat werkt 24 uur per dag, ook als het vriest of regent. Omdat we heel veel lamellen hebben, hebben we ook veel contact met die buitenlucht. Overdag komt daar het zonlicht bij. Dit alles zorgt dat we een goede energieprestatie halen.”

Volgens Erens kan Triple Solar met het systeem een duurzame warmtebron leveren die dertig jaar meegaat. “We hebben geen buitenunit die je na 15 jaar moet vervangen vanwege draaiende onderdelen.”

Warmtepomp

Het PVT-systeem bestaat naast de PVT-panelen uit een zelf ontwikkelde warmtepomp van 3,5 kW voor appartementen en hybride opstellingen in woningen, met propaan als koudemiddel. “Het voordeel van propaan is dat je dat je het glycol heel koud naar buiten kan sturen zodat je zelfs bij -10 graden buitentemperatuur nog warmte kunt winnen. Je kunt het glycol ook heel warm naar buiten sturen: plus 50 graden. Daardoor kunnen we ook koelen via de panelen.”

Is er meer vermogen nodig, dan maakt het bedrijf een combinatie met een Nibe warmtepomp of andere warmtepompmerken. Om warm tapwater op te slaan is er een boilervat van 200 liter of groter leverbaar. Dat kan ook de veel kleinere PCM-boiler zijn: een thermische batterij met een zoutoplossing, geschikt voor situaties waarbij er te weinig ruimte is voor een boilervat.

Gas besparen

Direct naar all electric is met het systeem zeker een optie en gebeurt in de nieuwbouw dan ook, maar Triple Solar zet ook erg in op hybride installaties, zeker voor oudere woningen. Met de kleine PVT warmtepomp en drie pv-panelen is de besparing op gas zo’n 60%, rekent Erens voor. Een boilervat voor warm tapwater ernaast, verhoogt dat aandeel naar 80%. “Monitor dat een tijd en kijk dan wat je moet doen om naar all electric te gaan”, is zijn advies. “Wij draaien de boel een beetje om: je hoeft niet eerst het gebouw all electric-ready te maken. Begin alvast en kijk wat je moet doen om de laatste stap te maken.”

Voordeel voor hele oude woningen en monumenten: de warmtepomp kan een temperatuur leveren tot 70 graden, benoemt Van Heezick. “Als er van die mooie oude radiatoren in het gebouw zitten, hoeven die er niet uit.”

Dakbelasting

Wat betreft de dakconstructie rekent Triple Solar met een belasting van 25 kilogram/m2 bij een plat dak en 20 kilogram/m2 bij een hellend dak (ter vergelijking: bij standaard pv is dit 15 kg/m2).

Interessant voor bestaande bouw ook: de twee leidingen die naar het dak moeten, nemen weinig ruimte in. Erens: “In oude panden heb je vaak schachten. Nu zit daar de gasafvoer. Die moet ofwel weg en worden vervangen door twee glycolleidingen, of de leidingen moeten ernaast. Met diameters van 28-35 mm zijn die doorgaans goed inpasbaar.”

Foto's

Deventer (installateur Bite)

Binnenopstelling van 2 Triple Solar warmtepompen 3.5 naast de gasketel, 120 liter boiler, 60 liter buffervat (bron: Triple Solar)

Dakoverzicht met 6 Triple Solar PVT panelen (bron: Triple Solar)

Nagele (installateur Bite)

Dakaanzicht woningen van Hendrick De Keyzer in Nagele. Woning is gerenoveerd tot all-electric en voorzien van een NIBE modulerende warmtepomp en 8 tot 12 Triple Solar PVT panelen (bron: Triple Solar)

Aangezicht 6 woningen (bron Triple Solar)

Klooster Nieuw Sion in Diepenveen (installateur Koetsier Installatietechniek)

Dakaanzicht oud bijgebouw van klooster Nieuw Sion in Diepenveen: bijgebouw is gerenoveerd tot 4 woningen, ieder voorzien van een Alpha Innotec modulerende warmtepomp en 6 tot 8 Triple Solar PVT panelen. Er zijn 32 extra PVT panelen die worden gekoppeld aan een collectieve warmtepomp voor het ertegenover liggende kloosterdeel.

Ga terug