Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Donatus Verzekeringen

Uw monument vertrouwd verzekerd bij Donatus verzekeringen. Luchtfoto van ‘monumentenstad’ Brielle [Foto: Donatus Verzekeringen]

Gerhard Kuijt, Senior Adviseur Relaties: “Donatus richt zich zowel op zakelijke- als particuliere eigenaren van monumenten, daarom nemen wij deel aan de vakbeurs MONUMENT. Bij beide eigenaren spelen thema’s als:  herbestemming, subsidies, restauraties, verduurzaming en natuurlijk het afdekken van risico’s middels een verzekering een grote rol. Onze medewerkers gaan graag in gesprek met beursbezoekers over deze thema’s.”

Donatus is in 1852 opgericht als een zelfstandige en onderlinge verzekeraar van Kerken en Kloosters. Inmiddels is Donatus door het verzekeren van ook andere monumentale gebouwen uitgegroeid tot de Kerken- en Monumentenverzekeraar van Nederland. Donatus is een moderne-, dynamische- en solide verzekeraar die met de eigenaren en de belangenorganisaties staat voor het behoud van het monumentaal (kerkelijk) erfgoed. De leden van Donatus houden de geschiedenis van hun gebouwen tastbaar en zichtbaar voor de toekomst.

Het verzekeren van bijvoorbeeld een gemeentelijk- of rijksmonument zien veel verzekeraars als een bijzonder risico. Het verzekeren van bijzondere gebouwen met een historische waarde vereist specifieke expertise en is werk voor specialisten.

De volgende aspecten en factoren zijn hierbij van belang:

  • De herstelkosten van een schade aan een monument zijn hoger dan de kosten van herstel aan een regulier pand.
  • Monumentale panden hebben door de specifieke authentieke elementen een hogere herbouwwaarde
  • Biedt de monumentenclausule voldoende bescherming?
  • Is de herbouwwaarde van het monument met de juiste methodiek vastgesteld en wordt er een monumentenindex gehanteerd?

"Donatus heeft als verzekeraar jarenlang ervaring op het gebied van taxatie en inspectie van monumenten. De adviseurs relaties maken hun klanten bewust van een goed risicomanagement, analyseren en inventariseren de risico’s en geven advies om bepaalde risico’s te vermijden of te beperken. Tenslotte komt men voor de vraag te staan welke risico’s men zelf wil dragen en welke men aan een verzekeraar tegen een vaste prijs (premie) wil overdragen", aldus Kuijt.

Ga terug