Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Exposant aan het woord: Erfgoed Beleving


“Vroeger kwam water niet zomaar uit de kraan, maar was een waterpomp een centrale plek in het dorp. Dat realiseert men zich niet altijd meer.”

Nico van Eeten heeft jarenlange ervaring in advies en ondersteuning aan gemeenten, overheden, erfgoedorganisaties en particulieren bij het restaureren en in stand houden van historisch straatmeubilair, zoals waterpompen. Hij levert een aantal modellen historische waterpompen, maar kan ook modellen reconstrueren naar aanleiding van foto’s.

“Ik heb een aantal gietmodellen van historische waterpompen na laten maken, van de vroegere ijzergieterij De Prins van Oranje. Dat was ooit een van de twee grootste gieterijen van Nederland. Als dorpen of steden hun historische pomp terug willen, kan ik ze maken. Deze pompen geven drinkwater, maar werken wel met moderne techniek door middel van hygiënische sensoren. Je hoeft niet echt meer te zwengelen. De pompen worden weer het middelpunt van een dorp. Vroeger kwam water niet zomaar uit de kraan, maar was een waterpomp een centrale plek in het dorp. Dat realiseert men zich niet altijd meer, maar ik vertel dat verhaal graag.”

Verhalen vertellen is Nico zijn passie, waar hij letterlijk niet over uitgepraat raakt. Hij werkte mee aan een waterkunstwerk op het heringerichte dorpsplein in zijn woonplaats Middelbeers. Dit kunstwerk is een kroon op een groter project waarbij de riolering en waterafvoer zijn losgekoppeld in het kader van Deltaplan Hoge Zandgronden van de provincies Brabant en Limburg als bijdrage aan de klimaatadaptatie. Een historische waterpomp met een waterplateau van 21m2 van graniet die de situatie van de omliggende dorpen en de beken die er tussendoor lopen weergeeft, zijn nu om op te spelen en om drinkwater te nuttigen. Een luisterzuil vertelt het verhaal en maakt het project nog levendiger.

“De luisterzuilen kwam ik zelf een keer tegen tijdens een wandeling. Door het verhaal dat de zuil vertelde ging de geschiedenis van de plek waar ik stond echt weer voor me leven. Ik was zo enthousiast dat ik de zuilen geadopteerd heb en nu zelf inzet om verhalen bij erfgoed te vertellen.” De zuilen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook volledig autonoom en dus duurzaam in te zetten. Een draai aan de schijf zorgt ervoor dat het verhaal wordt verteld, zonder aansluiting op stroom of batterijen.

“Op MONUMENT sta ik met name om met mijn producten voor de erfgoedbeleving onder de aandacht te brengen. Je kunt een luisterzuil in werking zien en ik kan je alles vertellen over de toepassingen en mijn ervaringen. “

Nico heeft naast de pompen en luisterzuilen ook ervaring met de restauratie van parkbanken, kiosken, fonteinen, standbeelden, lantaarns, poorten, hekwerken en gedenktekens. Hij rond op dit moment een bijzondere restauratie af van een zinken balustrade van de toegangsbrug van Kasteel Sterkenburg. Meer daarover in het artikel Monument in de spotlight.

www.erfgoed-beleving.nl

Ga terug