Exposant aan het woord: Schakel & Schrale
Exposant aan het woord: Schakel & Schrale
Bouwbedrijf Schakel & Schrale; al en eeuw lang een krachtige combinatie van liefde voor erfgoed en innovatie.
Schakel & Schrale begon als restauratiebedrijf ca. 100 jaar geleden. De naam is van wat recenter datum. In 1955 nam de Friese timmermansknecht Yde Schakel het bedrijf over en restaureerde kerken en boerderijen in Friesland. Hij werd grondlegger van de monumentenwacht, bedacht museumroutes en redde tientallen Skûtsjes van sloop of ombouw. In 1978 verkocht Yde zijn bedrijf aan BAM, maar de betrokkenheid met, en liefde voor, cultureel erfgoed zijn gebleven, ook nadat bouwbedrijf Schrale later dat jaar de gelederen kwam versterken.
Verleden en toekomst
Bij Schakel & Schrale krijgt de klant tegenwoordig nog steeds erfgoed-maatwerk volgens de Restauratierichtlijnen, de Code Bewust Bouwen en verschillende NEN-normen. Die liefde voor restauratie van erfgoed is altijd gekoppeld aan een sterk innovatieve instelling.Veel kennis van historische bouwstijlen, ambachtelijk vakwerk en de beste toepassing van restauratiemateriaal gaan hand-in-hand met het lef om starre bouwtradities te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. Ontwikkelingsmanager Lilian Kusters is tekenend voor die instelling van het bedrijf. Zij paart, als architectuurhistoricus, gedegen kennis van het verleden aan haar drive om, samen met de klant, te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, zoals duurzaamheid, digitale technieken, herbestemming en circulariteit.
Sterke kanten
Schakel & Schrale profiteert van haar inbedding in het grote BAM-concern. Samenwerking met BAM-Infra bij waterbouwkundige monumenten en de interne kennis over duurzaamheid en circulariteit is volgens Lilian Kusters van grote toegevoegde waarde. “We maken een slim plan voor elke restauratie, op basis van die gecombineerde interne kennis: zo konden trams, voetgangers en fietsers gewoon de brug over terwijl wij aan het metselen waren en natuursteen herstelden aan de Leidsebrug in Amsterdam. Onze kennis van restauratie komt goed tot zijn recht bij de restauratie van de Zuiderkerkstoren (1614). Hier hebben we het metselwerk, zandsteen, loodwerk, houtconstructie en werk aan het carillon opgepakt en zijn we nu bezig met ontzouting. Vaak combineren we restauratiewerk met een verbouwing, zoals onlangs bij het Trippenhuis in Amsterdam.
Aangenaam verrast door de sfeer en opzet van Monument 2019
Op de vraag waarom ze zo snel opnieuw hebben ingeschreven voor ‘het Monument’ antwoordt Kusters, “vanwege ons enthousiasme voor het nieuwe initiatief, de goede sfeer, contacten met vakgenoten, innovaties, ook van andere bedrijven, die er te zien waren én nieuwe klanten. Daarvan wil de ontwikkelingsmanager er logischerwijze nog wel veel meer zien. Dat is natuurlijk ook de reden voor Monument 2020 om een sterk kennisprogramma neer te zetten, juist gericht op eigenaren en beheerders van monumentaal erfgoed.
Schakel & Schrale is exposant op MONUMENT 2020. Van 6 t/m 8 oktober 2020 zijn zij, en bijna 600 andere exposanten en partners, te bezoeken tijdens de Nationale Energie Week in de Brabanthallen, Den Bosch.