Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Kokon: veelzijdig architect van erfgoed

Impressie van het Wapenarsenaal in Vlissingen na transformatie. (Beeld: Kokon Architectuur & Stedenbouw)

Van verbouw tot Rijksmonumentale verduurzaming. Kokon Architectuur & Stedenbouw laat op MONUMENT zien wat het aan opgebouwde expertise in huis heeft.

Kokon heeft ruime ervaring in restauratie, transformatie en herbestemming van erfgoed. Dat geldt voor gemeentelijke monumenten en Rijksmonumenten, maar ook voor gebouwen ‘met een geschiedenis’, die (nog) geen monument zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om politiebureaus, kantoren, woonhuizen en winkelpanden.

Dat Kokon zich bezighoudt met erfgoed is eigenlijk logisch, licht (erfgoed)architect André van Deursen toe. “Ons bureau is bijna 100 jaar oud en werd opgericht door twee bekende architecten: Willem van Tijen en Huig Maaskant. Daarmee zijn er dus diverse monumenten in ons portfolio ontstaan. Dat dragen we met ons mee als we kijken naar bestaand vastgoed.”

Het bureau heeft niet alleen expertise op gebied van architectuur, maar ook op het gebied van stedenbouw en bouwtechniek, elk met een eigen afdeling binnen het bureau. “In erfgoed komen al die expertises samen”, zegt Van Deursen. “Van stedenbouw tot het laatste bouwtechnische detail, de historie komt overal in terug.”

Verduurzaming monumenten

Als het gaat om monumenten heeft Kokon zich ook gespecialiseerd in verduurzaming daarvan. Het bureau maakt daarvoor ook de bouwfysische berekeningen. Onder meer gemeenten schakelen die expertise in om mogelijkheden in kaart te brengen. Die berekeningen zijn zeer belangrijk, geeft Van Deursen aan. “Je wilt toch voorkomen dat bijvoorbeeld houten balken gaan rotten doordat je gaat isoleren.”

Een van de bijzondere projecten waar Kokon momenteel mee bezig is, is de transformatie van het Rijksmonumentale wapenarsenaal in Vlissingen. Dit gebouw wordt herbestemd tot hotel. Het gebouw is eerst helemaal gestript en gerestaureerd vóórdat het hotel wordt ingebouwd. Bij die inbouw wordt onder meer een glazen wand geplaatst aan de binnenzijde, op enige afstand van de gevel. Zo kan de inbouw voldoen aan hoge eisen van klimaat en energiezuinigheid, terwijl de bestaande gemetselde schil intact blijft.

Op de vakbeurs MONUMENT wil Kokon architectuur en stedenbouw graag laten zien wat ze in huis heeft aan mogelijkheden en expertise en daarover in gesprek gaan met bezoekers van de beurs. De indeling van de beurs en de standnummers zullen binnenkort bekend gemaakt worden op de site van MONUMENT.

Ga terug