‘Kwaliteit is meer dan een laagje verf’
Exposant: Schildersbedrijf De Jongh
Schildersbedrijf De Jongh uit Waardenburg is exposant op de vakbeurs MONUMENT. Het bedrijf ziet de beurs als ideale gelegenheid om het hele netwerk uit de sector op de stand te ontmoeten, maar ook om te blijven benadrukken hoe belangrijk kwaliteit is bij monumentaal schilderwerk.
Schilderen is een van de belangrijkste onderhoudsactiviteiten bij monumenten. Schildersbedrijf De Jongh heeft zich daarin gespecialiseerd. Het verricht veelzijdig restauratiewerk, maar ook regulier onderhoud van vooral monumenten, vertelt directeur Richard van Mierlo.
Dat vooral bij monumenten de kwaliteit van schilderwerk belangrijk is, begint steeds meer door te dringen bij opdrachtgevers, merkt Van Mierlo. Dat kan nog wel eens onder druk komen te staan door prijsvorming want leveren van kwaliteit kost tijd en vraagt om goede systemen. “Dat is meer dan een laagje verf. Je hebt er bijna een universitaire opleiding voor nodig.”
Van Mierlo juicht het dan ook toe dat er meer bedrijven bij komen met ERM-erkenning, zoals De Jongh die al lang heeft. “Daarmee ontstaat een gelijker speelveld van gelijk gestemde bedrijven die de kwaliteit leveren die hoort bij dit specialisme.”
SchildersVakprijs
De Jongh zette de stand op de vakbeurs MONUMENT dit jaar vooral in het teken van het restauratiewerk bij Jachtslot Mookerheide. Het bedrijf restaureerde daar onder meer een bijzonder plafond en schilderingen op wanden en won daarmee onlangs de Nationale SchildersVakprijs. Iets waar Van Mierlo bijzonder trots op is. “Bij zo’n project gaat het ook niet alleen om het schilderwerk, maar ook om het hele proces daar naar toe, vanaf de eerste voorbereiding tot en met kostenbewaking en oplevering. Ons uitgangspunt is altijd dat we met het hele bedrijf in dienst staan van het project.”
De Jongh heeft voor dit soort werken allerlei restauratietechnieken in huis, zoals marmer- en houtimitatie en lijnolietechnieken, en beheerst ook het vergulden. Dat is dan wel geen schilderwerk, maar het is wel allemaal verfraaiing, zoals Van Mierlo het omschrijft. Dergelijke decoratietechnieken worden veel in het interieur van monumenten ingezet, maar ook voor de buitenzijde. “Denk aan letters in een fries van het dak of wapenschilden, maar ook het vergulden van haantjes van een toren en wijzerplaten van klokken, zoals we recent in Delft nog hebben gedaan.”
De schilders van De Jongh beheersen al deze technieken. “Onze mensen zijn redelijk uitwisselbaar, maar ieder heeft wel zijn eigen voorkeuren. Daarnaast hebben we restauratoren. Dat zijn mensen met speciale skills, die er onder meer voor zorgen dat alles wat we doen goed wordt vastgelegd. Daarmee is later ook door anderen altijd te zien wat er gedaan is.”