Monument in de spotlight: Buitenplaats Doornburgh in Maarssen
Het historische huis van Buitenplaats Doornburg bij Maarssen [Foto: Ossip van Duivenbode].
Buitenplaats Doornburgh ligt langs de Vecht tegen Maarssen aan en is omgeven door een landschappelijk aangelegd park. Aan het eind van de 17de eeuw liet de Utrechtse domheer Willem van Zon op de plek van een oudere buitenplaats het huidige hoofdhuis van Doornburgh bouwen. In de daarop volgende eeuw worden de gronden van drie naastgelegen buitenplaatsen toegevoegd aan Doornburgh. Destijds gold het als één van de fraaiste buitens aan de Vecht.
De bekende landschapsarchitect J.D. Zocher maakt aan het begin van de 19de eeuw het ontwerp van de nog bestaande Engelse landschapstuin. Tot 1957 blijft het landgoed in particulier bezit. Dan wordt het aangekocht door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilige Graf. Zij gebruiken het 18de-eeuwse huis enige tijd als klooster. In de jaren zestig laten de Dominicanessen verderop op het landgoed een nieuwe priorij bouwen naar ontwerp van architect Jan de Jong, opgetrokken in de strakmoderne en sobere Bossche stijl. Het huis doet dienst als het gastenverblijf van de Priorij. In 2016 is het huis, de bijgebouwen, de Priorij en het 9 hectare grote park verkocht. In dat jaar wordt het gehele ensemble van historisch landhuis, kloostercomplex en parktuin toegevoegd aan de Rijksmonumentenlijst.
NRP-partner MeyerBergman is de drijvende kracht achter de herontwikkeling van Buitenplaats Doornburgh. Het doel is om het terrein een nieuwe bestemming te geven en te transformeren in een moderne buitenplaats voor kunst en wetenschap. Het moet een plek worden voor bewustwording en reflectie, waar men de waan van alledag achter zit kan laten. Afgelopen september opende de culturele buitenplaats haar deuren met een tentoonstelling in de voormalige kapel van het klooster. In de Priorij zullen tentoonstellingen, voorstellingen en lezingen worden georganiseerd rondom de thema's kunst en wetenschap. Een aantal van de zusterverblijven wordt getransformeerd tot artist-in residence en scientist-in residence faciliteiten. Het park is inmiddels openbaar toegankelijk voor publiek en sinds december 2018 zit restaurant De Zusters in de priorij. Verduurzaming zal een belangrijk aspect van de opgave worden, vandaar dat de Denktank van NRP/DUMO gevraagd is aan te haken bij dit interessante transformatieproces.