Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Monument in de spotlight: Kasteel Sterkenburg


Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijsenburg is een stijlvolle, particulier bewoonde buitenplaats met een rijke geschiedenis. Het rijksmonumentale kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd als woontoren. De oudste vermelding dateert uit 1261 toen graaf Otto II van Gelre het kasteel kreeg van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. De cultuurhistorische waarde van Kasteel Sterkenburg is groot. Het kasteel werd in 1536 erkend als ridderhofstad. Het is één van de oudste kastelen in dit gebied, het verleende een sleutelrol als leengoed voor andere ridderhofsteden. Oorlog en strijd heeft het complex redelijk goed doorstaan.

Het van oorsprong vijfhoekige kasteel heeft een ronde toren die naar het oosten gericht staat. De grote toren lijkt later aan de vijfhoek te zijn toegevoegd, ook gezien het afwijkende formaat kloostermop dat gebruikt werd. De toren heeft een doorsnede van 10 meter met een muurdikte van 2,5 meter. Via een uitgebouwde traptoren kom je in de twee torenkamers en kan je naar het dak. Vanuit de Middeleeuwen is de toren als enige van het complex nog geheel intact. Destijds was het weinig comfortabel zonder stookplaatsen of toiletten.

Bijzondere reconstructie

Rond 1770 werd een groot deel van kasteel Sterkenburg afgebroken. Alleen de toren en enkele fundamenten bleven staan. In 1848 kocht Karel Johan Kneppelhout het kasteel. Hij begon aan een grote verbouwing en bouwde op de Middeleeuwse fundering een nieuw huis en liet ook een imposante toegangsbrug bouwen. Deze toegangsbrug is een dubbele brug, met een onderbrug die het personeel toegang gaf tot het onderhuis. De eigenaar ging via de bovenbrug het kasteel binnen. Ooit sierde een zinken balustrade de brug, deze is in de loop der tijd verdwenen. Recent is deze balustrade geheel gereconstrueerd. Van oude foto’s zijn er nieuwe modellen gemaakt. Bij de reconstructie werd Nico van Eeten van Ergoed Beleving betrokken. Door middel van foto’s werd een 3D piepschuimen model gefreesd en opnieuw gegoten in zink. Ook de hardstenen opgang van de toegangsbrug is gerestaureerd.

De familie Kneppelhout gebruikte Sterkenburg tot 1920 en kwam in 1978 in het bezit van Hendrik de Groot. Hij splitste het kasteel en de bijgebouwen in verschillende wooneenheden. Het landgoed en het kasteel worden nu beheerd door de Stichting Behoud Sterkenburg.

Toegang voor publiek door corona

Het Kasteel wordt gebruikt voor evenementen, als vergaderlocatie en als B&B. Het is normaal gesproken gesloten voor publiek, maar tijdens de eerste corona golf, is besloten om het toch tijdelijk open te stellen toen evenementen uitbleven. Je kunt dit kasteel nu op reservering met je eigen kleine gezelschap (één huishouden) bezoeken voor een speurtocht van een uur. Je waant je terug in de tijd met oude rekwisieten, prachtige details en je mag zelfs tot op de toren, om te genieten van het uitzicht.

Bronnen:

https://www.absolutefacts.com/nl/sterkenburg-kasteel.htm
http://www.kasteleninutrecht.eu/Sterkenburg.htm
https://www.kasteelsterkenburg.nl/

Ga terug