Monument in de spotlight
Het Jongerius complex van villa, tuin en kantoor is een architectonisch hoogstandje in een stijl die een eigenzinnige mix is van het Moderne Bouwen en on-Nederlandse art-deco motieven. Even opmerkelijk is het gegeven dat het in zeer korte tijd gebouwd is en in een ongebruikelijke periode, nét na de crisis van de jaren dertig en in de politiek onzekere jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het complex weerspiegelt tot in de details de geest van Jan Jongerius, die zich in alles graag liet kennen als succesvol zakenman. Deze zomer werd de restauratie van villa, kantoor en tuin afgerond.
Jan Jongerius
Jan Jongerius (1888-1941) werd geboren als kind van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius en was zelf enige tijd werkzaam in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf aan het Merwedekanaal te Utrecht verzorgde met name leveranties aan de vele kazernes in de omgeving. Toen het transport met paard en wagen plaats maakte voor de auto, kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). In opdracht van dit bedrijf introduceerde hij in 1924 de eerste Texaco benzinepompen in Utrecht en daarna in heel Nederland. Jan Jongerius werd vervolgens Forddealer en richtte in 1935 de N.V. Ford Jongerius op. Hij reisde naar Amerika om de Ford fabrieken te bezichtigen en na terugkomst liet hij de oude hovenierswoning aan het Merwedekanaal slopen om plaats te maken voor het bijzondere complex. Begin jaren vijftig is het complex in handen gekomen van Defensie en sterk in verval geraakt.
Herbestemming
In 2006 werd het initiatief genomen tot het oprichten van een Stichting waarin uitsluitend kleinkinderen van Jan Jongerius vertegenwoordigd zijn. Het doel van deze Stichting is de bescherming, de restauratie en herbestemming van het complex. De Stichting heeft de afgelopen jaren weten te bewerkstelligen dat het gehele complex (villa, tuin en kantoor) inmiddels is gerestaureerd en de status heeft van Rijksmonument.
Duurzaam Rijksmonument
Het recent gerestaureerde Jongerius Kantoor is een duurzaam rijksmonument en is voorzien van zonnepanelen, isolatieglas, de buitenzijde is ingepakt met een warme isolatiedeken en het gebouw beschikt over pompen, die de warmte- en koudeopslag reguleren. Verder wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ledverlichting en wordt er niet op gas gekookt.
Inspirerende locatie
De Villa Jongerius en het Jongerius Kantoor zijn inmiddels een unieke vergader- en congreslocatie dicht bij Utrecht CS. De exploitatie wordt door de Stichting in eigen beheer uitgevoerd. Het complex weerspiegelt het verhaal van de familie die in de villa heeft gewoond en in het kantoor heeft gewerkt. De nazaten van Jan Jongerius, verwelkomen u graag persoonlijk voor een vergadering, bijeenkomst, congres, symposium, borrel of receptie. Gastvrijheid en persoonlijke service zijn voor het familiebedrijf vanzelfsprekend!