Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Project: Museum W combineert oud en nieuw

De achterbouw van Museum W is bekleed met TecuGold. (Foto: Arjen Schmitz)

Museum W in Weert is heropend na een ingrijpende verbouwing. Aan het markante Rijksmonument is een opvallende goudkleurige gevel toegevoegd.

Museum W is gevestigd in het voormalige stadhuis van Weert. De oudste bouwdelen dateren uit de 16e eeuw, maar de belangrijkste delen stammen van een grote restauratie uit 1912. In februari 2020 is een grootschalige verbouwing en restauratie gestart, waarbij monumentale historische elementen weer zichtbaar zijn gemaakt. Ook is een nieuwe klimaatinstallatie aangebracht.

Bij de grote ingrijpende verbouwing van 1912 werd aan de achterzijde van het gebouw een nieuw bouwdeel toegevoegd. Deze achterbouw is in de loop van de decennia flink verbouwd, waardoor de monumentale waarde ervan gering was. Dit deel kon daarom nu ook ingrijpend verbouwd en opgehoogd worden. Als finishing touch is de gevel van dit bouwdeel bekleed met Tecu®Gold, een bijzondere aluminium-koperlegering met het aanzien van goud.

Reliekschrijn

Het gebruik van dit specifieke materiaal met zijn unieke karakter is een weloverwogen keuze geweest van ontwerper Maurice Mentjens. Hij liet zich voor het ontwerp inspireren door de kostbare en kunstig versierde reliekschrijnen waarin zich de gekoesterde overblijfselen van een heilige bevinden. Vergelijkbaar met een museum dat een bewaarplaats is voor door de jaren heen verzamelde, bewaarde en gekoesterde objecten.

Zoals op reliekschrijnen sculpturen of schilderingen het verhaal van de heilige vertellen, zo bevat de nieuwe gevel beeldschermen met kunstvideo’s. De grote ramen in de gevel fungeren als etalages en zichtdepots.

De gouden achtergevel is volledig opgebouwd uit luiken, alsof achter elk luik zich een vitrine met relikwie bevindt. De luiten zijn echter vastgezet, vanuit kosten overwegingen. Alleen de deur van de hoofdentree kan dicht worden gemaakt.

De gevelbeplating heeft en dikte van 1 mm en is gevormd als een cassette, waardoor die een grote stijfheid heeft. Ook is hierin 20 mm harde persing isolatieplaat verlijmd voor extra stijfheid en slagvastheid.

Het bekleden van de gevel bood de mogelijkheid om dit gebouwdeel te isoleren. Dat was belangrijk omdat hier de kantoren zijn gevestigd. Het hoofdgebouw is bewust niet geïsoleerd, met name om vochtproblemen te voorkomen. Het isolatiepakket van de aanbouw bood de mogelijkheid om uit-stekende delen als raamdorpels te handhaven. Daarmee is de renovatie dus reversibel.

Ga terug