Project: transformatie fabriek Vasim Nijmegen
Vasim met zijn kenmerkende vorm. (Foto: Stijn Poelstra)
De iconische voormalige vliegasfabriek Vasim aan de Waal in Nijmegen is getransformeerd tot hotspot voor de creatieve industrie. Het ontwerp hiervoor is van de hand van Zecc, in opdracht van Lingotto & KlokGroep.
De Vasim is het eerste opgeleverde gebouw in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein dat komende jaren organisch zal veranderen in een creatieve en culturele hotspot aan de Waal. ZUS (Zones Urbaines Sensibles) heeft het ontwikkelkader gemaakt in nauwe afstemming met de gemeente, de gebiedsontwikkelaars en ondernemers.
In Vasim huist een groot aantal bedrijven van klein tot groot, gericht op de creatieve industrie. De eerste twee hallen vormen de Werkstad en hier in is een nieuw houten element toegevoegd dat als een industriële machine in de twee hallen is geland. Zecc maakt hiermee een verwijzing naar de machine die vroeger in deze twee hallen stond voor de verwerking van vliegas. Het houten volume heeft drie niveaus en biedt onderdak aan meerdere ateliers, studio’s van verschillende soorten creatieve ondernemers en leslokalen voor de hogeschool. Het houten meubel vormt een verzachting tegenover de brute betonnen binnenwereld. In andere delen van het gebouw bevindt zich onder andere een evenementenruimte, circusschool en horeca. In de plint van het gebouw zit een boksschool, muziekstudio’s en een drukkerij.
Glazen puien
Een van de belangrijkste ingrepen was het vervangen van de glasblokken onder de grote schaaldaken door glazen puien. Hierdoor opent het gebouw zich naar de omgeving en zorgt het voor daglicht. Een serie vensters in het bestaande metselwerk breekt het gebouw verder open zonder dat de oorspronkelijke kracht van de fabriek verloren gaat. De midden-entree is volledig geopend en voorzien van grote glazen puien. In deze centrale as bevindt zich ook de logistiek van het gebouw. Voor de grote evenementen die hier plaatsvinden zijn er extra brede trappen en vluchtwegen ingepast. Een extern terras verbindt één van de twee horecavestigingen in het pand vanaf de dijk met de 1e verdieping van het imposante gebouw.
Door terughoudend te zijn met ingrepen en met een flexibel inbouwpakket is het ruige karakter van het gebouw behouden gebleven en is er betaalbare ruimte voor creatieve bedrijven gecreëerd.