Restauratievoegwerk: veelzijdig specialisme
Voor restauratievoegwerk zijn specialistische kennis en technieken nodig. Steensoorten, mortelsoorten, kleuren en voegen kunnen verschillen. Daarbij wordt het voegwerk van een monument vaak ook nog eens slechts partieel vervangen, zodat het onzichtbaar moet aansluiten op het bestaande voegwerk.
Hoe kritisch restauratievoegwerk is, zullen leden van Gebouwschil Nederland laten zien met doorlopende demonstraties op het Ambachtenplein van vakbeurs MONUMENT. Ze zullen een mal opzetten van een muurvlak en daar steeds weer ander voegwerk in aanbrengen.
Uniek in de wereld
Met zijn voegwerk is Nederland redelijk uniek in de wereld, geeft secretaris Robert Frank Houbaer van Gebouwschil Nederland aan. Maar ook in Nederlandse nieuwbouw blijft de voeger steeds vaker achterwege, onder meer doordat het metselwerk vaker wordt doorgestreken maar ook doordat de keuze vaker valt op andere gevelmaterialen dan metselwerk. In de renovatie blijft het herstel van voegwerk een belangrijk onderdeel van het werk, en dat geldt ook voor monumenten. Mede doordat er ook steeds meer ‘jonge monumenten’ komen wordt het werk steeds veelzijdiger.
Dat er voor restauratievoegwerk specialistische kennis nodig is, blijkt ook wel uit de opleiding daarvoor. De opleiding voor voeger is op niveau 2, die voor restauratievoeger op niveau 3. Een restauratievoeger moet onder meer de hardheid van de steen en de mortel op elkaar afstemmen en werkt ook vaker met kalkmortels in plaats van cementmortels. “Als je het voegherstel van een mooi monument niet goed doet kan een werk ‘onherstelbaar gerestaureerd worden’”, zegt Houbaer daarover. Het belang van restauratievoegwerk is zo groot dat verschillende voegbedrijven zelfs als hoofdaannemer fungeren bij schilrestauraties van monumenten.
Een aantal van de restauratievoegers van Gebouwschil Nederland zijn ERM-erkende bedrijven en werken volgens de daarvoor opgestelde richtlijnen.
Gebouwschil Nederland
Gebouwschil Nederland is eind 2017 opgezet, naar Zwitsers voorbeeld. Daar was al langer een ‘Gebaüdehülle Schweiz’, waarin de verschillende disciplines rondom de gebouwschil samenwerken. Dat betreft niet alleen voegers, maar ook metselaars en dakdekkers. Die branches hadden hun eigen verenigingen, maar die waren afzonderlijk van elkaar te klein, terwijl ze ook veel raakvlakken met elkaar hadden, vertelt voorzitter Jos Wesselink van Gebouwschil Nederland.
“We willen graag integraal kijken naar al die verschillende partijen en samen innoveren. We hebben een grote technische commissie die zich bezig houdt met het opstellen van richtlijnen en normen. Daarnaast zetten we ons in voor het ambacht. Dat is waar onze leden trots op zijn. Ook daarin zoeken we de samenwerking, zoals met het GA-Platform van gespecialiseerde aannemers voor restauratie. Het geven van demonstraties op de beurs MONUMENT past daar ook heel goed in. Daar werken we dan ook graag aan mee.”
Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT
7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder Gebouwschil Nederland, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.
Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!