Steenhouwers aan de slag met natuursteen
De Drankenfontein in Den Bosch, met natuursteen en brons.
Namens de Vereniging Restauratie Steenhouwers (VRS) zal Meesters In live-demonstraties van het vak geven op het Ambachtenplein van vakbeurs MONUMENT. Meesters In probeert daarmee vooral de waardering voor het ambacht te vergroten. “Werken met de handen is in Nederland ondergewaardeerd ten opzichte van universitaire opleidingen, terwijl iedereen even belangrijk is.”
De Vereniging Restauratie Steenhouwers telt slechts vier leden, waarvan drie in Nederland en één in België. Deze leden zijn ERM-gecertificeerd en werken dus volgens de BRL en URL en hanteren dus ook de restauratieladder, waarbij behoud het uitgangspunt is. Voor eigenaren van monumenten is het dus een pré om voor natuursteen een van de leden van de VRS in te schakelen.
Meesters In is een bedrijf dat zich niet alleen bezig houdt met steenhouwen, maar ook met onder meer beeldhouwen en restauratie van steenhouwwerk en beeldhouwwerk en zelfs het esthetisch herstel van historische betonnen elementen. Het heeft dus niet alleen steenhouwers in dienst, maar ook beeldhouders en restauratoren. “Het verschil tussen steenhouwen en beeldhouwen? Bij steenhouwen gaat het om een geometrische vorm, bij beeldhouwen gaat het om expressie in een vrije vorm. Maar soms komen die twee ook samen”, legt Daniël Spee van Meesters In uit.
Veel verschillende steensoorten
Het bedrijf heeft diverse grote monumentale klussen op zijn naam staan, waaronder de restauratie van het praalgraf van Maarten Tromp. Ook de Drakenfontein in Den Bosch nam het bedrijf onderhanden, zowel qua natuursteen als qua brons.
“Uniek aan de markt in Nederland is dat hier zo veel verschillende steensoorten zijn toegepast. Daar moet je dus wel kennis van hebben. Dat komt omdat Nederland zelf weinig natuursteen heeft. Daardoor is natuursteen uit heel Europa gehaald. Nederland zelf heeft maar twee soorten: mergel en Kunrader. Die twee zijn vooral in Limburg gebruikt.” Meesters In doet juist weinig met die twee soorten natuursteen. “Het zijn heel zachte steensoorten. Daardoor moet je ze in het werk bewerken. Je kunt ze niet vooraf bewerken want dan zouden ze bij het vervoer al beschadigen. Je hebt er andere technieken voor nodig dan de andere, hardere, natuursteen.”
Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT
7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder de Vereniging Restauratie Steenhouwers, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.
Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!