Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Zecc combineert oud en nieuw in Renswoude

Aanzicht van het gemeentehuis van Renswoude, bestaande uit een monumentaal deel en een aangrenzende nieuwbouw. (Foto: Stijn Poelstra Fotografie & Video)

Zecc architecten heeft het nieuwe gemeentehuis van Renswoude opgeleverd. Naast het kenmerkende Rijksmonumentale front is een nieuw tweelaags volume gerealiseerd, waarin de raadszaal, publieksbalies en werkplekken zijn ondergebracht. De nieuwe publieksentree bevindt zich tussen het monument en de uitbreiding.

Het gebouw bestaat uit het originele monumentale pand en een nieuw gerealiseerd modern volume. Het bestaande gedeelte was in 1651 een pastorie. In de loop der tijd werden in boerderij-achtige stijl steeds meer aanbouwen toegevoegd en is de functie gewijzigd naar gemeentehuis. Deze aanbouwen voldeden niet meer aan de eisen van nu en deden afbreuk aan het karakter van het monumentale hoofdgebouw. De aanbouwen zijn verwijderd en het originele pand is met de grootste zorg hersteld. De benodigde extra ruimte is als eigentijds volume met gepaste afstand tot het monument gerealiseerd.

Het monument is visueel los gehouden van de nieuwbouw door hiertussen een transparante gang te leggen. Dit is tevens de plek van de entree. In het interieur is dit doorgevoerd door hier de hergebruikte klinkerbestrating van buiten en buitengevelafwerkingen door te laten lopen.

In het monument zijn de latere toevoegingen van lage kwaliteit verwijderd en is waar mogelijk sterk verduurzaamd middels isolatie, voorzetramen en een nieuw installatieprincipe. Op de begane grond is er voor de monumentale oorspronkelijke toegangshal (die nog steeds gebruikt wordt voor bruiloften), spreekkamers en burgemeesterskamer voor gekozen om de oorspronkelijke groene kleurstelling van plafonds en balken terug te brengen en dit aan te vullen met lichte tinten en warme accenten. Op de verdieping is een deels originele houten sporenlaag en kapstructuur weer als blank hout in het zicht gebracht, ook weer aangevuld met lichte tinten en warme kleuraccenten.

Groen

Een van de belangrijkste ontwerpkeuzes was het verplaatsen van het parkeren naar de achterzijde van het gebouw. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om het gemeentehuis ruimtelijk sterk te verbinden met het bos aan de overzijde van de weg. Het groen loopt nu als het ware over van bos naar landschappelijke terreininrichting, over de met sedum bedekte luifel, het gebouw in. Dit zorgt voor een geweldige beleving vanuit de werkplekken van groen en het verstrijken van de seizoenen. Om dit effect te versterken is de gevel van de nieuwbouw uitgevoerd in groen geglazuurd keramiek. Het hout van de bomen wordt buiten en binnen voortgezet door een houten constructie.

CLT als monumentale verwijzing

De nieuwbouw is hoofdzakelijk gebouwd met Cross-Laminated Timber aangevuld met houtskeletbouw. Dit is mede ingegeven door de duurzame ambities. Ook is voor toepassing van CLT gekozen omdat je er snel en efficiënt mee kunt bouwen. Het geprefabriceerde constructieve houten frame is op de bouwplaats in vrij korte tijd gemonteerd.

In de materialen van de nieuwbouw is een losse, moderne vertaling te zien van wat er in het monument gebeurt. Zo is de houten CLT constructie een verwijzing naar de houten kap, die bij beide gebouwdelen voor de warme, natuurlijke feel zorgen doordat alle houten kolommen, liggers, vloeren, wanden in het zicht zijn gehouden. Dit wordt versterkt door de grote raamopeningen naar het tegenoverliggende groen, die er samen met de transparante, flexibele invulling voor zorgen dat overal in het gebouw de natuurlijke ligging onderdeel wordt van niet alleen het exterieur maar

ook van het interieur. De basis wordt daarnaast nog aangevuld met witte wanden en lichtgrijze vloerbedekking die het licht zoveel mogelijk opvangen. Als reflectie op het informele, levendige en persoonlijke karakter van de gemeente en haar dienstverlening zijn nog warme, zachte kleurvlakken toegevoegd die tegelijkertijd voor oriëntatie zorgen binnen het geheel.

Behalve CLT zijn circulaire keramische steenstrips toegepast met een glazuur van afvalmaterialen. Het ‘waste glaze’ glazuur bevat componenten uit de afvalverbrandingsovens van huisvuil en bestaat grotendeels uit gerecycled glas. De steenstrips zijn geproduceerd door Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek.

Ga terug