Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Wie durft: het herbestemmen van een kraan

Fotograaf: Vincent van den Hoven

Het herbestemmen van een kraan is een langlopend traject, maar kan een prijswinnend resultaat opleveren. Wat is daarvoor nodig? 

Het herbestemmen van monumenten is bij uitstek een uitdaging. Maar om een kraan om te toveren tot een nieuwe bestemming, moet je eigenlijk wel een beetje gek zijn. In Utrecht staat de monumentale kraan bij de voormalige Cereolfabriek te koop. Een object met een beperkt bestemmingsplan en waarvoor dus een flinke dosis creativiteit nodig is als men er iets van wil maken. We vroegen de eigenaar van een gerestaureerde kraan in Amsterdam, wat naast een beetje waanzin, nog meer nodig is om te beginnen aan het herbestemmen van een kraan?

Op de NDSM werf in Amsterdam staat de hoogste torenkraan van Nederland. Deze is omgebouwd tot een luxe 5 sterren hotel. Het Faralda Crane Hotel bevat een studio en 3 luxe suites boven elkaar, met een jacuzzi op het terras, dat zich op 50 meter hoogte bevindt. De studio in de kraan wordt verhuurd, bijvoorbeeld als trouwlocatie, voor zakelijke bijeenkomsten en muziekevenementen. 

De eigenaar, Edwin Kornmann Rudi, heeft na ruim 8 jaar in december 2019 eindelijk de officiële exploitatievergunning ontvangen. Edwin: “Ik ben in augustus 2011 gestart. Dus al die tijd werden mijn activiteiten gedoogd.” 

Edwin geeft aan wat er volgens hem in de basis nodig is om beslagen ten ijs te komen voor de herbestemming van een kraan: “Check uitvoerig de staat van onderhoud, zorg voor een goed verdienmodel voor onderhoud en andere lasten en doe eerst goed onderzoek naar de locatie en de omgeving.” Edwin is ondernemer en heeft tientallen jaren ervaring als projectontwikkelaar. Die kwamen volgens hem erg goed van pas bij zijn miljoenenproject. Daarnaast eist een omvangrijke restauratie als deze veel moed en doorzettingsvermogen. 

Langdurig traject

Er staat inmiddels een bijzonder resultaat op de NDSM werf. De imposante, rode verschijning is van verre zichtbaar en heeft al meerdere prijzen gewonnen. Maar achterover zitten is nog geen optie voor Edwin. Hij vertelt dat hij voor zijn plannen nog andere vergunningen nodig heeft. Ook is hij bezig met het bijeenbrengen van werkkapitaal. “Wat ik anderen mee wil geven, is dat je het herbestemmen van een dergelijk object niet mag onderschatten. Hoewel er meestal sprake is van een algemeen belang, lijken de eisen van instanties zoals gemeentes vaak tegen te werken. Houd daarom rekening met een lang traject.”

Herbestemming, zij het - normaal gesproken - van vastgoed, is uitdrukkelijk een van de terugkerende thema's op MONUMENT, de vakbeurs die plaatsvindt van 6 t/m 8 oktober tijdens de Nationale Energie Week in de Brabanthallen in Den Bosch.

Ga terug