Bij herbestemmen van religieus en monumentaal erfgoed verdient de opstalverzekering extra aandacht. Bouwwerkzaamheden kunnen leiden tot extra risico. Daarbij vereist het bepalen van de herbouwwaarde van monumentale onderdelen specialistische kennis.
Instandhouden en herbestemmen van agrarisch erfgoed is belangrijk voor de vitaliteit van het platteland. Zestien regionale boerderijenstichtingen en koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) maken zich daar sterk voor. Daarbij gaat het om meer dan alleen wonen. De nieuwe functie moet iets toevoegen en bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland.
Al 25 jaar lang houdt BOEi zich bezig met restaureren en herbestemmen van kwetsbaar cultureel erfgoed. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een lange lijst van succesvolle projecten. Maar het aanbod van objecten is groter dan BOEi kan oppakken en neemt zelfs nog steeds toe.
Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het is een van de circa tachtig wevershuizen die bewaard is gebleven. Bij de restauratie en renovatie is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels vernieuwd teruggebouwd binnen hetzelfde volume.
Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) gaat praktijkonderzoek doen naar na-isolatie van monumentale woonhuizen. ERM doet dit in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Vijf timmerlieden en één metselaar ontvingen op Kasteel Doorwerth het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) met het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en het Graafschap College. Door hun investering in restauratievakmanschap, dragen deze vaklieden en hun werkgevers bij aan het oplossen van het tekort aan vaklieden. Ook opdrachtgevers spelen daarbij een rol.
Om gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de monumenten in hun gebied, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een reizende expositie ontwikkeld. Gemeenten kunnen deze kosteloos aanvragen en een tijdje opstellen in hun gemeentehuis of andere openbare ruimte.
KIT, een rijksmonument uit 1926, gaat van het gas af. Daarmee is het KIT – Koninklijk Instituut voor de Tropen - het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruik maken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af.