Een duurzaam monument klaar voor de toekomst - MONUMENT
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Een duurzaam monument klaar voor de toekomst

 • Datum:
  woensdag 18 mei 2022
 • Tijd:
  13:30 - 14:30
 • Locatie:
  Restauratiefonds Theater

 • Duurzaamheid staat hoog op de politieke agenda en veel monumenten worden de komende jaren verduurzaamd. Isolatie is een effectieve manier om het energieverbruik te reduceren en vraagt tegelijkertijd om een zorgvuldige aanpak. Welke methoden en materialen zijn geschikt voor het isoleren van monumenten? Wanneer kies je voor een dampopen capillair actief systeem en wanneer voor een dampdicht systeem? Wat zijn de ervaringen in de praktijk? Met deze lezing beantwoorden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting ERM deze vragen door wetenschap en ervaringen uit de praktijk met elkaar te verbinden. 

 • Sprekers/Partners:

  Felix Kusters
  Felix Kusters
  Patricia de Vries
  Patricia de Vries
  Marc Stappers
  Marc Stappers
  Ilse Koreman
  Ilse Koreman

  Felix Kusters zet zich voor Stichting ERM in met kennisontwikkeling, voorlichting en het opstellen van verduurzamingsrichtlijnen gericht op restauratie van monumentale gebouwen. Hij vertegenwoordigt ERM in diverse kennisplatforms van monumentenorganisaties.

  Patricia de Vries is bij Stichting ERM betrokken in het op de kaart zetten van de dienstverlening rondom kennisdossiers als verduurzaming en kwaliteitsrichtlijnen van erfgoed. In dit praktijkonderzoek is zij de verbinder en het aanspreekpunt voor monumenteigenaren en professionals in de sector en vertaalt de kennis naar (nieuwe) communicatie-concepten. 

   

  De primaire van Marc Stappers ligt op het adviseren over de effecten van thermische isolatie van historische gebouwen, het binnenklimaat in historische kerken, historische huismusea en musea, en duurzaamheid in de context van cultureel erfgoed. Hij is gastdocent bij verschillende HBO s en onderwijsinstellingen op het gebied van bouwfysica en museologie en aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van binnenklimaatrisico's. Hij heeft verschillende artikelen over de bovengenoemde onderwerpen gepubliceerd. Hij is onder andere auteur van de brochure Isoleren van historische gebouwen en hij is co-auteur van het boek Managing Indoor Climate Risks in Museums. 

   

  Ilse Koreman is deelprogrammaleider van het programma Erfgoed en Duurzaamheid bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ze is verantwoordelijk voor kennisontwikkeling en innovatie binnen het programma voor het gebouwde erfgoed.