Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

Extra aandacht voor uw monument!

 • Door:
  Brigitte Giesen-Geurts, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Remco Vos, Nationaal Restauratiefonds; Renate Mosterman, Nationaal Restauratiefonds
 • Datum:
  donderdag 25 mei 2023
 • Tijd:
  11:45 - 12:45
 • Locatie:
  Podium MONUMENT
 • Een monument heeft extra aandacht nodig. U wilt het goed onderhouden en waar nodig restaureren. En om uw monument helemaal klaar te maken voor de toekomst wilt u de stap om te verduurzamen vast ook zetten. Dan is het goed om te weten wat er mag. 

  Welke financiële regelingen zijn er? En waar vindt u alle kennis en informatie? In een uur tijd nemen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds u mee in de mogelijkheden en de actualiteiten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de Omgevingsvergunning, Financieringsmogelijkheden en het kennisplatform Monumenten.nl. Monumenteigenaar? Mis het niet!

  Deel 1: Omgevingsvergunning

  Door: Brigitte Giesen-Geurts, architectuurhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

  Monumenten verdienen extra aandacht om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven en de monumentale waarden in stand blijven. Bij restauratie en wijziging geldt daarom een vergunningplicht. De gemeente verleent de vergunning en vraagt advies aan de eigen adviescommissie omgevingskwaliteit (monumentencommissie) en bij ingrijpende plannen ook aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hoe werkt dit? Wat is vergunningsplichtig? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Hoe kun je het vergunningsproces zo soepel mogelijk doorlopen? Dat zijn vragen die in deze bijdrage aan de orde komen.

  Deel 2: Financieringen

  Door: Remco Vos, accountmanager bij het Nationaal Restauratiefonds

  Uiteraard is het belangrijk dat uw plannen financieel ook haalbaar zijn. Het Restauratiefonds is monumentenfinancier en heeft voor de restauratie of verduurzaming van zowel rijksmonumenten als van gemeentelijke of provinciale monumenten verschillende (laagrentende) financieringsmogelijkheden. Wat de mogelijkheden zijn? Het Restauratiefonds praat u bij.

  Deel 3: Monumenten.nl

  Door: Renate Mosterman, online adviseur bij het Nationaal Restauratiefonds

  Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Dan komt er heel veel op u af. Waar begint u met het zoeken naar benodigde kennis en informatie? Op Monumenten.nl, hét monumentenplatform voor zowel eigenaren als specialisten! U vindt hier alles op gebied van restauratie en verduurzamen. Van wetten en regels tot vergunningen, van financiële mogelijkheden tot praktische uitvoeringstips, van gemeentelijk beleid tot het vinden van een specialist en van inspirerende verhalen tot het vinden van andere monumenteigenaren. Het Restauratiefonds vertelt u alles over dit inspirerende platform.

  Doelgroep: Programma voor particuliere monumenteigenaren 

 • Sprekers/Partners

  Brigitte Giesen-Geurts

  Architectuurhistoricus
  Rijksdienst Voor het Cultureel Erfgoed
  Brigitte Giesen-Geurts

  Remco Vos

  Accountmanager
  Nationaal Restauratiefonds
  Remco Vos