Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Investeren in de toekomst van religieus erfgoed

 • Door:
  Peter Oussoren, COUP GROUP; Maiko Izendooren, Witteveen+Bos
 • Datum:
  dinsdag 23 mei 2023
 • Tijd:
  12:15 - 13:15
 • Locatie:
  Podium MONUMENT
 • In Nederland zullen naar verwachting in de komende 15 jaar van de 7100 kerkgebouwen ongeveer 3500 kerken (bijna) leeg komen te staan en/of in de verkoop komen. In de tussentijd wordt er aan deze kerkgebouwen weinig geld besteed aan onderhoud en neemt het verval snel toe. Om deze problematiek het hoofd te bieden willen COUP en Witteveen+Bos samen meer structureel met dit vraagstuk aan de slag. Door het oprichten van een professionele organisatie die zich richt op behoud en herbestemming van religieus erfgoed.

  1. Kan een privaat fonds een rol spelen in het redden van het grote aantal leegkomende kerken, of zou de overheid hier ook een rol in moeten spelen? 
  2. De verwachting is dat er in Nederland de komende jaren meer dan 200 kerken per jaar leeg komen en op zoek moeten naar een nieuwe invulling. Het onderhoud van deze gebouwen is de laatste jaren niet geweldig geweest, wat zal dat betekenen voor de beschikbare subsidies voor monumenten? 
  3. Acht u het voorstelbaar dat er binnen een kerkenfonds verevening van opbrengsten kan plaatsvinden tussen verschillende kerken in een regio en van een bepaalde gezindte (waardoor ook de probleemgevallen in stand gehouden kunnen worden)? 

  Doelgroep: gemeenten, eigenaren en financiers.

 • Sprekers/Partners

  Peter Oussoren

  Partner
  Coup Group
  Peter Oussoren