Klimaatrobuuste Buitenplaatsen: pionieren en samenwerken - MONUMENT
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Klimaatrobuuste Buitenplaatsen: pionieren en samenwerken

 • Datum:
  dinsdag 17 mei 2022
 • Tijd:
  13:30 - 15:45
 • Locatie:
  Restauratiefonds Theater

 • Achtergrond
  Ons klimaat verandert met omvangrijke en ingrijpende gevolgen. De urgentie is groot om actie te ondernemen. Zo ook in cultuurhistorisch waardevolle gebieden met historische buitenplaatsen. We hebben in Nederland ruim 550 historische buitenplaatsen die gezamenlijk meer dan 18.000 hectaren bedekken. Buitenplaatsen zorgen lokaal voor werkgelegenheid en een duurzame en gezonde leefomgeving, met ruimte voor recreatie en rust in verstedelijkte gebieden. Ook bieden buitenplaatsen inspiratie voor uitdagingen door klimaatverandering; zoals waterberging, verbetering van waterkwaliteit, vastleggen CO2, bestrijden van hittestress en grotere biodiversiteit. Het Kennisprogramma Klimaatrobuuste buitenplaatsen biedt een kijkje in de keuken: wat gebeurt er al om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken? In de proeftuinen gaat het om het ophalen en ontwikkelen van kennis en ervaringen. Maatregelen worden in de praktijk uitgevoerd. Opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere eigenaren, beheerders en betrokkenen via een kennis & leeromgeving.

  Inspiratiesessie Pionieren en samenwerken
  Extreem weer komt steeds vaker voor, denk aan hevige regenval en storm. Zomers worden heter en droger, winters worden milder en natter. De instandhouding en beleving van buitenplaatsen komt hierdoor in gevaar. Het managen van veranderingen is essentieel voor erfgoedbehoud. Een proactieve aanpak om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken voorkomt verval, of zelfs het verdwijnen, van erfgoed. Er zijn geen standaardoplossingen. Voor een proactieve gebiedsaanpak moeten ruimtelijke, ecologische en cultuurhistorische belangen worden afgewogen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Met wie moet je samenwerken en hoe geef je die samenwerking vorm? 

  Tijdens deze inspiratiesessie vertellen diverse belanghebbenden vanuit hun perspectief over de problematiek en mogelijke oplossingen. Ze gaan met elkaar en met u het gesprek aan over het belang van, maar ook de uitdagingen van samenwerkingen om klimaatrobuuste buitenplaatsen te realiseren.

  Voor wie?
  Deze inspiratiesessie is bedoeld voor eigenaren/beheerders/tuinbazen van historische buitenplaatsen en voor deskundigen, beleidsambtenaren en geïnteresseerden die direct betrokken zijn bij klimaatadaptatie en/of (groen en blauw) erfgoed. 

  Sprekers

   

  • Jennemie Stoelhorst, directeur sKBL
  • Remco Bontenbal
  • Maarten Veldhuis accountmanager terreinbeherende organisaties en projectmanager / adviseur robuust watersysteem, Waterschap Vallei & Veluwe
  • Renathe van Vught-Kamstra junior beleidsmedewerker klimaatadaptatie, provincie Utrecht
  • Harrie Theunissen tuinbaas, Landgoed Glorieuxpark te Eindhoven
  • Albert Schimmelpenninck 

   

   

   

 • Sprekers/Partners:

  Jennemie Stoelhorst, sKBL
  Jennemie Stoelhorst, sKBL