Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten

 • Door:
  Sjoerd Slagter, Nationaal Restauratiefonds; Jaap Lageman, RCE programma Erfgoed en Duurzaamheid; Eefje van Duin, Monumentenwachten Drenthe, Flevoland, Fryslân & Overijssel
 • Datum:
  donderdag 25 mei 2023
 • Tijd:
  14:15 - 15:00
 • Locatie:
  Podium MONUMENT

 • Het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten is een CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040. Om dit doel te behalen worden door betrokken monumentenorganisaties meerdere initiatieven ontplooid. Een nieuw initiatief is het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten, een programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). 

  Het doel van het programma dat gestart is op 3 april, is het stimuleren en begeleiden van monumenteigenaren bij het verduurzamen van hun monumentale panden. In deze kennissessie nemen de Rijksdienst, het Restauratiefonds en de Monumentenwacht mee in het programma. Voor wie is het? Wat houdt het in? En hoe werkt het? 

  Deel 1: Rapportage Monitor Verduurzaming Monumenten 2022

  Door: Sjoerd Slagter, marketeer en onderzoeker Nationaal Restauratiefonds

  We starten deze sessie met een stukje achtergrondinformatie en cijfers. Vanuit de Routekaart Verduurzaming Monumenten wordt jaarlijks een Monitor Verduurzaming Monumenten opgezet. We nemen u kort mee in een aantal uitkomsten en inzichten vanuit de rapportage over 2022. Hoe groot is de behoefte aan verduurzaming? Wat is er al gedaan ten opzichte van de ambitie? Welke hulp heeft een monumenteigenaar nodig bij de verduurzamingsopgave? 

  Deel 2: Introductie Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten

  Door: Jaap Lageman, communicatieadviseur RCE programma Erfgoed en Duurzaamheid

  Het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zijn hiervoor een overeenkomst aangegaan met 9 geselecteerde duurzaamheidsadviesbureaus om tenminste 800 eigenaren de komende drie jaren te begeleiden en te adviseren bij het verduurzamen van hun monument. De RCE vertelt over de aanleiding en de opzet van het ontzorgingsprogramma. 

  Deel 3: Uitvoering Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten

  Door: Sjoerd Slagter, marketeer en onderzoeker Nationaal Restauratiefonds

  De concrete organisatie en uitvoering van het ontzorgingsprogramma is belegd bij het Nationaal Restauratiefonds. Zij vertellen over het proces van aanmelding voor het programma en de vervolgprocedure.

  Doelgroep: Particuliere monumenteigenaar

 • Sprekers/Partners

  Eefje van Duin

  Directeur-Bestuurder
  Stichting Monumentenwacht de Vier Provinciën
  Eefje van Duin