RCE Afwegingskader voor vergunningverleners
-
Door:Frank Buchner, Programmaleider Erfgoed En Duurzaamheid, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | Bas de Bont, Adviseur Monumenten, Gemeente Delft | Ceciel Nyst, Adviseur Erfgoed Omgevingsbeleid, Gemeente Haarlem
-
Datum:donderdag 16 mei 2024
-
Tijd:11:45 - 12:45
-
Locatie:Podium MONUMENT
-
Klimaatdoelstellingen plaatsen ons land voor een grote opgave. Ook monumenten zullen moeten verduurzamen. Eigenaren van monumenten willen dat ook, niet alleen energiekosten beheersbaar te houden, maar ook om een monument toekomstbestendig te maken. De techniek verandert echter in rap tempo. Daarbij vereist het verduurzamen van een monument specialistische kennis. Er moet rekening worden gehouden met de aanwezige monumentale waarden die bij ieder monument anders is èn de verduurzaming moet op termijn geen schade veroorzaken aan het monument. Hoe ga je daar als erfgoed-/beleidsambtenaar van de gemeente mee om?
Om te zorgen dat er een uniforme (landelijke) afweging is heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een afwegingskader voor gemeenten opgesteld: verduurzaming van monumenten-afwegingskader voor vergunningverlening .
Maar hoe ga hier als gemeente mee om, op welke manier kun je dit in je beleid borgen en hoe ga je dit communiceren met de monumenteigenaren? De gemeente Delft en Haarlem komen vertellen hoe zij dat hebben gedaan.
Wat neemt u concreet mee naar huis na deze sessie?
- Kennis en concrete handvatten om gebruik te maken van het afwegingskader in gemeentelijke vergunningstrajecten
- Duidelijkheid wat er kan bij verduurzamingsingrepen en onder welke voorwaarden
- Hoe kan ik aan de slag met het afwegingskader?
Er is veel ruimte voor vragen uit de gemeentelijke praktijk.
Door: Door: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed | Monumentenhuis Brabant
-
Sprekers/Partners
Frank Buchner
Programmaleider Erfgoed En DuurzaamheidRijksdienst voor het Cultureel ErfgoedBas de Bont
Adviseur MonumentenGemeente DelftCeciel Nyst
Adviseur Erfgoed OmgevingsbeleidGemeente Haarlem