Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

ROP: versterking restauratievakmanschap een maatschappelijke opgave!

 • Door:
  ROP - Restauratie OpleidingsProjecten
 • Datum:
  dinsdag 23 mei 2023
 • Tijd:
  10:30 - 13:00
 • Locatie:
  Praktijktheater Gebouwd Erfgoed

 • Voor de instandhouding van erfgoed heb je vakmensen nodig. Feitelijk lopen de monumenten in Nederland gevaar, als er geen bekwame vakmensen zijn die met kennis van zaken restauratiewerkzaamheden kunnen uitvoeren. En dat is juist het grote knelpunt! De instroom van jonge mensen die zich willen bekwamen in het restauratievakgebied is onvoldoende. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat de opleidingsstructuur voor het restauratie-onderwijs in Nederland ernstig tekortschiet. Vanaf 2016 is de situatie door een herziening van het MBO nog slechter geworden. De effecten daarvan laten zich steeds meer gelden. Op (korte) termijn zijn er onvoldoende vakkrachten in de restauratiesector. Het betreft hier het totale spectrum van vaklieden: van restauratietimmerlieden, -metselaars, -stukadoors, -schilders, voegers, natuursteenbewerkers, leidekkers, koperslagers, zinkbewerkers, smeden tot andere specialistische kleine beroepsgroepen. 

  Een ander groot probleem is het slechte imago van de bouwsector in het algemeen. Het gevolg is dat de instroom en doorstroming van leerlingen in het restauratievakgebied nog meer onder druk zijn gekomen. 

  Om die reden zal ROP Nederland aanwezig zijn op de beurs Monument 2023 met een aantal leerlingen uit diverse beroepsgroepen. Zij zullen hun skills laten zien tijdens de beurs. Behalve de live werkzaamheden in de stand zal er in het praktijktheater aandacht worden gegeven aan het vakmanschap EN zal ook de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR) een podium krijgen. Dit is de enige volwaardige MBO-restauratieopleiding in Nederland. 

  Zien, doen en beleven is het motto van ROP voor de beurs! 

  Doelgroep: leerlingen, erfgoedprofessionals.