Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennisprogramma

Zonder verduurzaming geen toekomst voor monumenten

 • Door:
  Peter la Mar; Susan Lammers Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; Barend Jan Schrieken, NV Bergkwartier; Martijn Andela, Federatie Grote Monumentengemeenten; Karel Loeff, Erfgoed Vereniging Bond Heemschut; Eefje van Duin, Monumentenwachten Drenthe, Flevoland, Fryslân & Overijssel
 • Datum:
  dinsdag 23 mei 2023
 • Tijd:
  10:30 - 12:00
 • Locatie:
  Podium MONUMENT

 • Vervallen en verkrot, dat was Amsterdam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zo begint het oprichtingsverhaal van Stadsherstel Amsterdam op de website. De bouwkundige achteruitgang begon al in de 18e eeuw en duurde voort tot in de wederopbouwperiode na de 2e Wereldoorlog. Er was niet of nauwelijks oog en interesse voor de historische panden. Het had veel leegstand en achteruitgang tot gevolg. 

  Door Stadsherstel zijn in de periode daarna veel monumenten weer opgeknapt en kwam er juist wel weer oog voor monumentaal vastgoed. Door de huidige energiecrisis zijn veel monumenteigenaren in de problemen gekomen. De kosten voor wonen en/of exploitatie zijn fors gestegen. Zonder te investeren in verduurzaming blijven deze kosten te hoog en moet opnieuw leegstand en achteruitgang worden gevreesd. Verduurzaming van monumenten is daarom essentieel voor het toekomstig behoud van monumenten. 

  Vijf sprekers schetsen elk vanuit hun eigen perspectief hun visie op het thema. Ze gaan vervolgens met elkaar en met de zaal in discussie onder leiding van Peter de la Mar. 

  Doelgroep: professionals in de erfgoedsector.

 • Sprekers/Partners

  Peter de la Mar

  Moderator
  Erfgoedacademie
  Peter de la Mar

  Barend Jan Schrieken

  Directeur
  NV Bergkwartier
  Barend Jan Schrieken

  Martijn Andela

  Werkgroep Duurzaamheid
  Federatie Grote Monumentengemeenten
  Martijn Andela

  Eefje van Duin

  Directeur-Bestuurder
  Stichting Monumentenwacht de Vier Provinciën
  Eefje van Duin

  Karel Loeff

  Erfgoedvereniging Bond Heemschut