ZORG GOED VOOR UW MONUMENT - vergunningen, subsidies, financieringen & verzekeringen - MONUMENT
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

ZORG GOED VOOR UW MONUMENT - vergunningen, subsidies, financieringen & verzekeringen

 • Datum:
  donderdag 19 mei 2022
 • Tijd:
  13:00 - 14:00
 • Locatie:
  Restauratiefonds Theater

 • Een monument heeft extra aandacht nodig. U wilt het goed onderhouden en waar nodig restaureren. En om uw monument helemaal klaar te maken voor de toekomst wilt u de stap om te verduurzamen vast ook zetten. Dan is het goed om te weten wat er mag. Welke financiële regelingen zijn er? En hoe kunt u omgaan met onverwachte omstandigheden? In een uur tijd nemen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Verzekeraar Donatus en het Nationaal Restauratiefonds u mee in de mogelijkheden en de actualiteiten. Monumenteigenaar? Mis het niet!

  Zorg goed voor uw monument: Subsidie Woonhuismonumenten

  Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor de subsidie Woonhuismonumenten. Deze woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Wat houdt de subsidie precies in en wanneer komt u in aanmerking? Op de beurs vertelt Mart Krüsemann (bouwkundig adviseur) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed u meer over de woonhuissubsidie.

  Zorg goed voor uw monument:  Omgevingsvergunning

  Monumenten verdienen extra aandacht om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven en de monumentale waarden in stand blijven. Bij restauratie en wijziging geldt daarom een vergunningplicht. De gemeente verleent de vergunning en vraagt advies aan de eigen adviescommissie omgevingskwaliteit (monumentencommissie) en bij ingrijpende plannen ook aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hoe werkt dit? Wat is vergunningsplichtig? Wat zijn belangrijke aandachtspunten? Hoe kun je het vergunningproces zo soepel mogelijk doorlopen? Dat zijn vragen die in deze bijdrage aan de orde komen.

  Zorg goed voor uw monument: Verzekeringen

  Elke monument is uniek. Qua historie, gebruikte materialen, vakmanschap en betekenis.  Dit soort gebouwen zijn onvervangbaar, maar gelukkig niet onverzekerbaar. Met de specialistische kennis van Donatus wordt uw monument goed verzekerd, zowel tijdens een restauratie of herbestemming als daarna. Hierdoor kunt u er in wonen, werken of ondernemen. Een specialist van Donatus vertelt meer over het belang, de voorwaarden en de werkwijze als het gaat om het verzekeren van monumenten. 

  Zorg goed voor uw monument: Financiering

  Uiteraard is het belangrijk dat uw plannen financieel ook haalbaar zijn. Het Restauratiefonds is monumentenfinancier en heeft voor de restauratie of verduurzaming van zowel rijksmonumenten als van gemeentelijke of provinciale monumenten verschillende financieringsmogelijkheden. Remco Vos, accountmanager van het Restauratiefonds neemt u mee in het financieringslandschap.

 • Sprekers/Partners:

  Birgitte Giessen
  Birgitte Giessen
  Remco Vos
  Remco Vos
  Dennis Spaen
  Dennis Spaen

  Mart Krüseman, bouwkundig adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

  Brigitte Giesen-Geurts, Architectuurhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

  Dennis Spaen, Senior Adviseur Relaties, Donatus

  Remco Vos, accountmanager bij het Restauratiefonds