Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Aanvalsplannen voor “No-regret” renovaties van forten

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Dinsdag 14 mei 2019, Praktijktheater MONUMENT 1

16.30 - 17.00 uur

Door Erik van Tooren (Provincie Utrecht) en Niels Sijpheer (EnergyGO).

Sinds de 19e eeuw dragen de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam bij aan de verdediging van ons land. Nu krijgen de forten andere functies en worden ze door ondernemers en organisaties gebruikt voor verschillende activiteiten en doeleinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld musea, natuurgebied, horeca, bijeenkomstgebouwen, huisvesting, wellness, kantoorruimten, ateliers en expositieruimten. Het vraagt rigoureuze renovaties van gebouwen, installaties en een nieuwe energievoorziening om de forten hiervoor toekomstbestendig te maken. Dit dient te gebeuren op een wijze die duurzaam is én verantwoord voor betrokkenen. Om betrokkenen te helpen bij het maken van keuzes hierbij, is een methode ontwikkeld. De methode laat zien welke keuzes ondernemers gemaakt hebben bij reeds uitgevoerde projecten en welke mogelijkheden er nog meer zijn. Tevens kan de methode ingezet worden bij andere monumenten en erfgoed die voor de opgave staan om toekomstbestendig te worden. Wilt u meer weten over deze methode en over hoe je “zonder spijt achteraf” forten, monumenten en erfgoed kan verduurzamen? U bent van harte welkom!

Sprekers

Erik van Tooren (Provincie Utrecht)
Erik van Tooren heeft een kleine 10 jaar ervaring met de ontwikkeling van forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Namens de Provincie Utrecht helpt hij eigenaren, ondernemers en gemeenten om te komen tot een duurzaam beheerd erfgoed. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed en de verwachting is dat in 2020 ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie deze status heeft. Een duurzaam beheerd erfgoed betekent niet alleen dat de forten een sluitende exploitatie kennen, maar ook een duurzaam energiegebruik. Om dit te realiseren maakt Erik onder andere gebruik van een door hem opgericht expert team.

Niels Sijpheer (EnergyGO)
Niels Sijpheer is een specialist op het gebied van energiegebruik in gebouwen en installaties. Bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft Niels 12 jaar onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd, opgezet en geleid op het gebied van duurzame energie in de gebouwde omgeving. Daarnaast gaf hij colleges aan de TU-Eindhoven en verzorgt hij gastcolleges en presentaties. Nu is Niels mede-eigenaar van EnergyGO waar hij producten en diensten ontwikkelt voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Daarnaast heeft Niels bijgedragen aan de methodische aanpak bij forten, monumenten en erfgoed.

 

*Wijzigingen onder voorbehoud