Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

189 objecten als Rijksmonument Wederopbouw

Albert ten Brinke, eigenaar en ontwikkelaar van vastgoed (links) en Rik Thijs (rechts), wethouder van Cultuur, gemeente Eindhoven en Susan Lammers, algemeen directeur van de RCE. (Foto: RCE)

In totaal zijn in het kader van het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 189 objecten en gebouwen aangewezen als rijksmonument. Het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 is afgerond met de aanwijzing van het voormalige hoofdkantoor van Philips in Eindhoven (1963) als rijksmonument.

Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, overhandigde namens staatssecretaris Cultuur en Media Uslu, het rijksmonumentenbordje aan de heer Albert ten Brinke. Hij nam het bordje en de andere bescheiden die bij de nieuwe status horen, in ontvangst namens de nieuwe eigenaren van het voormalige Philips hoofdkantoor.

Dit Philipsgebouw van architectenbureau Dirk Roosenburg is een icoon voor Eindhoven en heeft nu ook nationale waardering gekregen. De Rijksmonumentale status is vooral toegekend vanwege de experimentele bouwtechniek. Bovendien heeft Roosenburg twee van de meest bekende multinationals van Nederland (Philips en KLM) een gezicht gegeven.

Vijf in Eindhoven

In totaal zijn in het kader van het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 189 objecten en gebouwen aangewezen als rijksmonument. Dat lijkt een fors aantal, maar niet als dat afgezet wordt tegen het enorme bouwvolume (ca. 1,5 miljoen) van die tijd. Het gaat om kantoren, stations, scholen, kerken en kloosters, zwembaden, bruggen, parken en bijvoorbeeld begraafplaatsen.

Vijf van deze rijksmonumenten staan in Eindhoven. Dit zijn het Clarissenklooster (1953) - C.H. de Bever; Van Maerlantlyceum (1954) - T. Taen; het Centraal Station (1956) - K. van der Gaast; het Evoluon (1961-1966) - L.C. Kalff en L. de Bever en het Philips Nederland hoofdkantoor (1963) - Bureau Dirk Roosenburg

Terughoudend

Nederland telt ongeveer 63.000 rijksmonumenten en veel zullen er de komende periode niet bij komen. De laatste bewindspersonen zijn terughoudend geweest met het aanwijzen van nieuwe rijksmonumenten. Alleen als het gaat om echte lacunes in het monumentenbestand of tot nog toe verborgen parels, kan van deze beleidslijn afgeweken worden. Er worden nu wel verkenningen uitgevoerd of er mogelijk een aanwijzingsprogramma Post65 moet komen.

Meer informatie over deze bijzondere periode in de architectuurgeschiedenis staat op de webpagina Wederopbouw | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is kennispartner van MONUMENT 2022.

Ga terug