Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

2020

Stad in de spotlight - 775 jaar Haarlem

Omdat de 775e verjaardag van Haarlem niet zo feestelijk werd als het verdiende, zetten wij deze stad met meer dan 1.650 monumenten in de spotlight.

Lees meer...

Eerste Erfgoedvrijwilligersprijs naar Werkgroep Oeffelt en Loerangel

Minister Ingrid van Engelshoven reikte 10.000 euro uit voor educatie, gereedschap, handschoenen en petten aan het vrijwilligersteam.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Restauratie Opleidingsprojecten

Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) helpt bij het vinden van een opleidingsplaats vanuit zijn spilfunctie binnen de vakmanschapsopleidingen.

Lees meer...

Nieuwe website duurzaamerfgoed.nl

Lees wat de deelnemers van de Routekaart Verduurzaming Monumenten bedenken, organiseren of onderzoeken om de verduurzaming van monumenten te bevorderen.

Lees meer...

Monument in de spotlight: Kasteel Sterkenburg

Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijsenburg is een stijlvolle, particulier bewoonde buitenplaats met een rijke geschiedenis. Het rijksmonumentale kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd als woontoren.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Erfgoed Beleving

“Vroeger kwam water niet zomaar uit de kraan, maar was een waterpomp een centrale plek in het dorp. Dat realiseert men zich niet altijd meer.”

Lees meer...

Op zoek naar Faro

Gastcolumn van Alma Hoekstra over erfgoedparticipatie. “Moet de erfgoedprofessional straks buurtbarbecues gaan organiseren?”

Lees meer...

Lancering e-learningplatform Leer je Erfgoed

Een erfgoedbreed e-learningplatform voor vrijwilligers die zich inzetten voor het beheren, toegankelijk en beleefbaar maken van erfgoed.

Lees meer...

Meesterparketteur Saar Berks bepleit eerherstel monumentale vloeren

Monumentale vloeren léven, tonen uitzonderlijk vakmanschap, vertegenwoordigen de geschiedenis van een pand en zijn vaak heel goed te restaureren.

Lees meer...

Exposant aan het woord: RIGO Verffabriek

Lijnolie is een duurzame grondstof voor flexibele verfsystemen. “We vinden in monumentaal werk honderden jaren intacte lijnolieverflagen terug.”

Lees meer...

54events lanceert vakbeurs HOUTBOUW

Tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres 2020, een initiatief van haar mediapartner Het Houtblad, lanceerde beursorganisator 54events HOUTBOUW, een nieuwe vakbeurs die in het teken staat van innovatieve oplossingen in hout- en hybride bouw.

Lees meer...

Virtuele tours en citygames tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag, die plaatsvindt op 12 en 13 september, krijgt dit jaar een ander jasje.

Lees meer...

Erfgoed Deal nadert uitgestelde deadline

Door het coronavrius is meer tijd gegeven om projecten en initiatieven ‘erfgoed-inclusief’ te maken.

Lees meer...

Monument in de spotlight: landgoed Oldengaerde

Het Drentse Landschap stelt het hoofdhuis open voor publiek, nadat het landgoed 200 jaar gesloten is geweest voor publiek.

Lees meer...

Exposant: Ztyl Houten Sierlijsten (product van Zwart Houtbewerking)

Een oerhollandse bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in het leveren van perfecte kwaliteit die elk rijksmonument verdient.

Lees meer...

Kennis over vakmanschap gaat verloren

“Werken in de restauratie is als voetballen in de eredivisie. Toch blijft voldoende nieuwe aanwas voor al het vakwerk van de toekomst uit.”

Lees meer...

Nieuw Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen

Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) starten met aanvangskapitaal van € 50.000,-.

Lees meer...

54events stelt vakbeurs MONUMENT uit naar 2021

Beursorganisator 54events heeft vanwege de gevolgen van de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus haar vakbeurzen MONUMENT, RENOVATIE, Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel, PREFAB en Industrial Heat & Power uitgesteld naar 2021. De volgende editie van MONUMENT vindt nu plaats van 18 t/m 20 mei 2021.

Lees meer...

Beursbezoekers onderstrepen belang vakbeurzen

In het kader van de Nationale Energie Week, die plaatsvindt in de tweede week van oktober, onderzocht beursorganisator 54events de stemming onder potentiële beursbezoekers. Maar liefst 1.627 respondenten gaven hun mening. Daarvan gaf 82% aan in oktober graag voor een bezoek naar de Brabanthallen te komen, als dit van overheidswege is toegestaan.

 

Lees meer...

Circulaire bouwen & renoveren met dakpannen (Advertorial)

Circulariteit: een hot-topic binnen de bouwbranche. Luijtgaarden, specialist in gebruikte en nieuwe dakpannen, verteld over hun circulaire concept.

Lees meer...

Monument in de spotlight: Kerk in Sluis

Een toekomstbestendig plan voor monumentale en beeldbepalende Sint-Johannes de Doper Kerk: lofts, studio’s en een nieuwe kapel.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Living First

Door met onze samenwerkingspartners op de beurs te staan, kunnen wij de bezoekers in één keer van alle informatie voorzien.

Lees meer...

Monumenten zorgen voor social closeness

Gastcolumn Hans Jacobs, strateeg Nationaal Restauratiefonds, over de impact op, en oplossingen voor monumenteigenaren tijdens de coronacrisis.

Lees meer...

Rewah, fabrikant sinds 1985 (advertorial)

In de sector van de restauratie, de waterdichting, en paint is Rewah een gevestigde waarde. Wij staan voor professionalisme, kwaliteit en service.

Lees meer...

Exposant: Volker Staal en Funderingen B.V.

Korteweg ziet steeds meer noodzaak om ondergronds te bouwen, met name in binnenstedelijk gebied: “Om ruimte te creëren wordt de grond in gebouwd.” 

Lees meer...

Monument in de spotlight: De Drie Mollen

In dit monument in Den Bosch werd een zeldzame wandschildering in redelijke staat van de werkplaats van Jeroen Bosch gevonden.  

Lees meer...

Themamiddag Duurzaam vrijwilligersbeleid

Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen brengt experts naar MONUMENT voor kennisdeling over vrijwilligers in de erfgoedsector.  

Lees meer...

Exposant aan het woord: Tubag / Quick Mix

Onze mortels zijn bij de restauratie van de Eusebius kerk in Arnhem gebruikt. Je kunt ze vanaf het uitstekende, glazen balkon goed bekijken!” 

Lees meer...

Steun voor de erfgoedsector

We bundelen onze krachten en vinden een manier om weer op te krabbelen, om met elkaar ons erfgoed in topconditie door te geven aan de volgende generatie. 

Lees meer...

Beurs MONUMENT verzet naar 6 t/m 8 oktober

MONUMENT 2020, dat medio mei gelijktijdig met de beurs RENOVATIE zou plaatsvinden in de Brabanthallen in Den Bosch, is vanwege de corona-uitbraak door organisator 54events verzet naar dinsdag 6 tot en met donderdag 8 oktober 2020.

Lees meer...

Monuglas (advertorial)

Verbouwen of renoveren vraagt om liefde voor het monument en de materialen. Monuglas® is ontwikkeld om te kunnen voorzien in duurzaam, comfortverhogend glas dat geen concessies doet aan de uitstraling en beleving van het monumentale pand.

Lees meer...

Magazine MONUMENTAAL komt met beursspecial

Eenmalig een speciale uitgave rondom de vakbeurs van het magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen.

Lees meer...

Waardeer het. Repareer het.

Gastcolumn van Joks Jansen over circulariteit en erfgoed.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Groene Bouwmaterialen

Groene Bouwmaterialen: “We zien graag een versnelde transitie naar gebruik van biobased  bouwmaterialen, juist ook in de erfgoedsector.”

Lees meer...

Circulair erfgoed: kan dat eigenlijk wel?

In het kennisprogramma: Een lezing over de vraag of circulair erfgoed bestaat door Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker

Lees meer...

Kennisprogramma online

Registreer nu voor een gratis bezoek aan MONUMENT en kies een interessante sessie uit het kennisprogramma. 

Lees meer...

Monument in spotlight: Aartsbisschoppelijk Paleis

Bijzondere vondsten tijdens de restauratie van een bijzonder Nederlands historisch interieur.  

Lees meer...

Kennisprogramma: jonge erfgoedprofessionals

NRP DUMO: ‘Wij koppelen bedrijven aan jonge erfgoedprofessionals om hun talenten te benutten voor een duurzame toekomst van monumenten.” 

Lees meer...

Exposant aan het woord: Ackermans Ambachtschilders

Ackermans: “De animo voor de opleidingen van mijn atelier is goed nieuws voor ons vakmanschap.” 

Lees meer...

Exposant aan het woord: Van Lierop

Alternatieve bestrijdingstechnieken zijn belangrijk vanwege duurzaamheid en kwetsbare objecten of de monumentale omgeving die beschermd moet worden.  

Lees meer...

Monument in de spotlight: Batterijen aan de Overeindseweg

Het terrein is na herbestemming weer toegankelijk voor het publiek, na meer dan 100 jaar afgesloten te zijn.

Lees meer...

Wie durft: het herbestemmen van een kraan

Het herbestemmen van een kraan is een langlopend traject, maar kan een prijswinnend resultaat opleveren. Wat is daarvoor nodig? 

Lees meer...

Exposant aan het woord: Remmers BV

Het toepassen van een reinigingsproduct, met weinig tot geen milieu-impact, is óók een bijdrage aan het verduurzamen van monumenten.

Lees meer...

Brandveiligheid uitdaging voor monumenteigenaar

Stichting ERM: “Het is heel belangrijk om tijdens restauratie- en onderhoudswerk aan monumenten goede maatregelen tegen brand te nemen.”

Lees meer...

Exposant aan het woord: Flesst

Frank aan de Stegge van Flesst: “Het dak is de verdedigingslinie van het monument. Zit dit niet goed, dan kun je de rest van je monument ook wel vergeten.”

Lees meer...

Monument in de spotlight: LocHal Tilburg

Een mooi STAALtje herbestemming in Tilburg: Van tochtige hal met roestige kolommen tot ‘stad-in-stad’ van internationale allure.

Lees meer...

Integrale aanpak is het succes van herbestemming

Het Boerderijenfonds is een stimulans voor mensen met visie en doorzettingsvermogen op het gebied van duurzame herbestemming van agrarisch erfgoed.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Oostendorp Stoffering

Dirk van Beek houdt van de uitdagingen van het vak interieurstoffering. “En”, zegt hij, “je komt op de mooiste plekken van Nederland.”

Lees meer...

Vooruitblik 2020 met Christian Pfeiffer

Wij kijken met (jong!) Monumententalent 2019, Christian Pfeiffer, vooruit naar belangrijke thema’s die in 2020 in de erfgoedsector gaan spelen.

Lees meer...