Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Virtuele tours en citygames tijdens Open Monumentendag

Foto: Hesterliena Wolthuis – Universiteitsmuseum Groningen

De organisatie en de Comités maken zich op voor een bijzondere editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag, die plaatsvindt op 12 en 13 september, krijgt dit jaar een ander jasje. Elk jaar in het gehele tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Dit jaar doen vanwege het coronavirus niet alle plaatsen of gemeentes in Nederland mee. Maar een groot deel van de organiserende comités is het gelukt om ondanks de hindernissen toch een mooi creatief programma samen te stellen.

Alternatieve programma’s

De lokale comités hebben hard gewerkt aan alternatieve programma’s, zoals fiets- en wandeltochten, films, virtuele tours en 3D experiences, al dan niet binnen het jaarthema Leermonument. Zo ontwikkelt Breda een erfgoed citygame en lanceert Enschede een Augmented Reality app op het Boerenkerkhof. Een aantal grote steden, waaronder ‘s Hertogenbosch en Leiden, ontwikkelde dit jaar een volledig digitaal programma.

Plan je bezoek

Het advies is om dit jaar voorbereid op pad te gaan. Kijk wat er in de eigen omgeving te doen is en reserveer waar noodzakelijk vooraf. De veiligheid van de bezoekers en betrokken vrijwilligers staat hierbij voorop. De programma’s van de deelnemende comités zijn te vinden op de landelijke website www.openmonumentendag.nl en worden de komende tijd nog verder aangevuld.

Trots

Marlo Reeders, directeur Nederland Monumentenland: “We zijn enorm trots op alle betrokken vrijwilligers en leven mee met de comités die moesten besluiten dit jaar over te slaan. We zijn samen door het labyrint van onzekerheden en hindernissen getrokken en velen werkten in gedecimeerde teams. Dat er nu toch zo veel alternatieve programma’s zijn uitgedacht is een prestatie van formaat.”

 

 

Ga terug