Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

2019

Uitdagingen voor de monumentensector

Uitdagingen genoeg in de monumentenwereld. Maar wat zijn de grootste? Wij vragen het de mensen uit de dagelijkse praktijk; dit keer aan Gerhard Kuijt van Donatus Verzekeringen.

Lees meer...

Monument in de spotlight: Huis Barnaart

Huis Barnaart is een imposant Neoclassicistisch herenhuis uit 1808, met een van de eerste Empire-interieurs. Sinds 2016 is het in volle glorie hersteld.

Lees meer...

Vogel BV, al 66 jaar betonspecialist

Bij beton denk je niet aan monumenten, maar dat is onterecht. Vogel Beton werkt al sinds 1953 aan iconische betonnen gebouwen; met respect voor de materialen en het monument.

Lees meer...

Beter geen kerk dan een onherkenbare kerk?

De herbestemming van religieuze gebouwen houdt de gemoederen bezig. Dat zal, met de toenemende leegstaand, voorlopig niet afnemen. Twee meningen, uit religieuze en seculiere hoek.

Lees meer...

Het Restauratieconvergent: waar restauratiedisciplines elkaar versterken

Willem Coolen legt uit wat Het Restauratieconvergent is, welke disciplines daarin samenkomen en vooral, dat dit ook voordelen heeft voor de opdrachtgever. 

Lees meer...

Erfgoed als maatschappelijke ontwerpopgave

Het rapport ‘Meer Straatwaarden’ is beschikbaar. Een pleidooi om erfgoed te ‘maken’ in plaats van te ‘vinden’.

Lees meer...

Monument in de spotlight: de Sint-Janskathedraal

Delen van de oudste kerk uit 1220 zijn er nog in terug te vinden. De Sint-Jan speelt al bijna 800 jaar een grote rol in Brabant.

Lees meer...

Uitdagingen genoeg in de monumentenwereld

Maar wat zijn de grootste? Wij vragen het de mensen die er in de dagelijkse praktijk mee geconfronteerd worden.

Lees meer...

Exposant aan het woord. Arte Constructo

Bouwen met kalk is ouder dan de weg naar Rome. Maar tegelijkertijd, volgens terugkerend exposant Arte Constructo, het materiaal van de toekomst.

Lees meer...

Synergie tussen RENOVATIE en MONUMENT

Restauratie is een vak apart maar kruisbestuiving levert  veel op! Profiteer van de extra bezoekers die de combinatie van de vakbeurzen RENOVATIE en MONUMENT oplevert.

Lees meer...

ThermoShield; keramisch filter, (ook) voor energiebesparing

Verf of keramisch filter; ThermoShield biedt een oplossing voor vocht, koude muren, schimmel en het gebrek aan comfort. Ideaal voor monumenten en het gaat ook nog eens lang mee.

Lees meer...

De stichting ERM; kennis, ervaring, normering en certificering in de monumentenzorg.

De stichting ERM kun je met een gerust hart de spin in het web noemen van de Nederlandse restauratiekwaliteit. De stichting heeft zich voor 2020 opnieuw ingeschreven voor MONUMENT. Directeur Walter de Koning was op de eerste editie ook aanwezig.

Lees meer...

Monument in de spotlight: Huize Kolthoven in Epe

Landgoed Kolthoven staat er, na meer dan 100 jaar, nog steeds prachtig bij.

Lees meer...

Actueel: ERM URL 4001 Historisch timmerwerk

Openbare reactieronde wijziging ‘url 4001 historisch timmerwerk’, van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)

Lees meer...

Kennisprogramma 2020: een tipje van de sluier

Een goed kennisprogramma zorgt mede voor de juiste bezoekers op de beurs. Inzet: een inhoudelijk sterk én zo actueel mogelijk programma.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Monu-Verre

Hoogwaardige, isolerende beglazing, met behoud van de bestaande vensters en met respect voor ons erfgoed.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Gebroeders Bril

Ambachtelijke lood-, zink- en koperwerken van de Gebroeders Bril: “Het echte oude vakwerk is onze passie.”

Lees meer...

Exposant aan het woord: Schakel & Schrale

Bouwbedrijf Schakel & Schrale; al en eeuw lang een krachtige combinatie van liefde voor erfgoed en innovatie.

Lees meer...

Synergie bij zusterbeurzen: RENOVATIE en MONUMENT samen van meerwaarde voor de sector

In Den Bosch vond vorige week editie 6 van de vakbeurs RENOVATIE plaats; voor het eerst in combinatie met MONUMENT. Zevenduizend professionals en vastgoedeigenaren beleefden er een enerverende dag.

Lees meer...

Handgeschilderd behang, opleving van een verdwenen ambacht

Speciaal voor de vakbeurs MONUMENT heeft Snijder&Co een kamergroot behangsel geschilderd. Het kleurrijke behang met vogels is te zien in de stand van de firma Oostendorp (stand A055).

Lees meer...

Monument in de spotlight: Hermitage Amsterdam

Het Amstelhof aan de Amstel uit 1682 is gebouwd als oudevrouwenhuis door de Diaconie van de Nederlands Hervormde gemeente. In 2007 werden de laatste bewoners (inmiddels ook mannen) overgeplaatst naar andere tehuizen. Het gebouw onderging een ingrijpende metamorfose en opende in 2009 haar deuren als dependance van de Hermitage in Sint Petersburg. Onlangs werden 316 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. In 2020 wil het museum van het gas af en als all electric museum verder gaan met eigen energieopwekking.

Lees meer...

In de actualiteit: hoe zit dat nu met zonnepanelen?

Het CBS maakte vorige week bekend dat het aantal zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven hard groeit. Maar de regelgeving rond het plaatsen van zonnepanelen wordt door veel bewoners als verwarrend ervaren, helemaal als het gaat om monumenten. Gertjan de Boer, beleidsmedewerker cultuurhistorie en landschap bij Gemeente De Ronde Venen, legt uit hoe het zit.

Lees meer...

Programma: Duurzaamheidsmaatregelen voor monumentale woningen: De praktijk door kennispartner het Restauratiefonds

Particuliere eigenaren moeten soms lastige afwegingen maken wanneer zij hun monument willen verduurzamen. In het Monumenttheater spreken op donderdag 16 mei tussen 13.00 en 14.00 daarom twee mensen uit de praktijk: een monumenteigenaar met eigen ervaringen en DuMo adviseur Annelies Lely (Dijkoraad).

Lees meer...

Programma: Workshop Craeft Advies: De monumentale krochten van het omgevingsrecht

In deze workshop bespreekt Jasper Vijfhuizen de steeds complexere wet- en regelgeving in het omgevingsrecht. "Het herbestemmen van monumenten gaat steeds vaker gepaard met niet alleen de zorg voor monumenten maar tevens met de zorg voor een kwetsbaar leefmilieu. We zullen bespreken hoe een efficiënt planproces tot stand komt waarin begrip is voor alle belangen en waarmee we ook ons doel weten bereiken. Tevens kijken we naar welke objectieve kaders het bevoegd gezag stelt en welke subjectieve ruimte daarin is te benutten."

Lees meer...

Programma: bijeenkomst CODE49: Cultureel Ondernemen in Duurzaam Erfgoed

CODE49 is een netwerk van Nyenrode Business Universiteit en ifthenisnow.nl gericht op het behoud en duurzaam gebruik van historische gebouwen met een culturele functie. Mede-initiatiefnemer Birgit Dulski: "In deze bijeenkomst vertel ik over de nut en noodzaak van duurzaam gebruik van historische gebouwen met een culturele functie en leg ik uit hoe het CODE49 netwerk werkt. Daarna is er de mogelijkheid om kennis te maken met leden van het netwerk. Dat zijn culturele ondernemers, overheden, bedrijven en financiële instellingen."

Lees meer...

Monument in de spotlight: Sint Josephkerk in Amsterdam

De Sint Josephkerk in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer staat te boek als de eerste betonnen kerk in Nederland.

Lees meer...

Programma-onderdeel: werkatelier Denktank Innovatieve Verduurzamingskansen door kennispartner NRP DUMO:

Denktank NRP DUMO: “De zoektocht naar technologische en economische oplossingen voor de energietransitie lijkt een doel op zich geworden."

Lees meer...

Programma-onderdeel: ‘Planmatig onderhoud; hoe doe je dat?’ Door kennispartner MonumentenwachtNL & Het Restauratiefonds

Jeroen Twisk van Monumentenwacht Noord-Holland: “Goed onderhoud van een monument vraagt om een planmatige aanpak, daar kunnen wij bij helpen. Maar twee keer per jaar bladeren uit de dakgoot verwijderen hoort daar ook bij. Het kleine onderhoud is van groot belang en kan een eigenaar vaak zelf doen."

Lees meer...

Exposant aan het woord: Schakel & Schrale, erkend restauratie bouwbedrijf

Vincent Heijker :“Bij Schakel & Schrale zien wij er naar uit om u op vakbeurs MONUMENT meer te vertellen en te laten zien over ons werk aan de hand van echt restauratiebouwmateriaal."

Lees meer...

Maak kans op een Energiescan Monumenten van het Restauratiefonds

Tijdens vakbeurs MONUMENT informeert het Restauratiefonds de beursbezoekers zowel over de financieringsmogelijkheden voor het restaureren en herbestemmen van monumenten, alsook over de financiering van verduurzaming. Om bij de verduurzaming van monumenten zorgvuldig rekening te houden met wat een monument zo bijzonder maakt, is vakkundig advies nodig. 

Lees meer...

In de actualiteit: Monumentensubsidies en Financiering

De afgelopen tijd is er veel veranderd in het subsidiestelstel voor monumenten. Het zal u niet zijn ontgaan dat de monumentenaftrek per 1 januari 2019 is afgeschaft. Er komt een nieuwe regeling voor in de plaats. Het vraagt enige inspanning om goed op de hoogte te blijven van de subsidiemogelijkheden, maar het financiële voordeel is zeker de moeite waard. De adviseurs van Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen praten u graag bij.  

Lees meer...

Programma-aankondiging: mini-cursus ErfgoedAcademie

De ErfgoedAcademie biedt op woensdag 15 mei een mini-cursus aan over de dilemma's die de verduurzaming van monumenten met zich meebrengt. In 2 x drie kwartier leert u duurzaamheidsdilemma's verantwoord te lijf te gaan. De cursus is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk met erfgoed te maken heeft, zoals medewerkers bij overheden, provincies, stedenbouwkundigen, adviseurs en architecten. 

Lees meer...

Gastcollege van Vincent van Rossem op vakbeurs MONUMENT: mis het niet!

Monumenten-expert en emeritus hoogleraar Vincent van Rossem geeft tijdens vakbeurs MONUMENT op woensdag 15 mei in de middag een college over het belang van monumentenzorg voor de stedenbouwkundige kwaliteiten van onze steden. Van Rossem behoeft bij de meeste bezoekers van vakbeurs MONUMENT geen introductie, maar we kijken graag voorruit naar het optreden van ’s lands bekendste architectuurhistoricus.  

Lees meer...

Mediapartner aan het woord: Erfgoed Magazine

René Donkel, uitgever: "Erfgoed Magazine ondersteunt deze vakbeurs. Een vakbeurs is niet alleen een evenement om standhouders te ontmoeten of kennis op te doen van nieuwe producten en/of diensten. Deze vakbeurs leent zich ook goed om besprekingen en presentaties te volgen. Het zijn dagen om van veel dingen kennis te nemen en te netwerken. Het is dan ook een mooie gelegenheid om weer eens oud- collega’s, kennissen, (oud) opdrachtgevers en bekenden te ontmoeten. Je ziet, een beurs heeft meerdere aspecten om te komen."

Lees meer...

Exposant aan het woord: Luijtgaarden

"Gaat u uw dak renoveren, restaureren of heeft u onverhoopt (storm)schade? Wij hebben de juiste dakpan en zorgen voor de beste oplossing." Tom Keijzer van Luijtgaarden vertelt graag over de jarenlange ervaring en specialisatie op het gebied van gebruikte dakpannen van het bedrijf. "Of het nu gaat over de verkrijgbaarheid of de toepassing, wij denken ten alle tijden met u mee. Wij ontzorgen." 

Lees meer...

Monument in de spotlight: Westhal Enka in Ede

Op het 40 hectare tellende ENKA-terrein in Ede ligt een bijzonder rijksmonument van 9000 m2: de in 1928 gebouwde Westhal van de kunstzijdefabriek ENKA.

Lees meer...

Programma aankondiging: mini-symposium Monument en duurzaamheid in balans door ERM

Stichting ERM verzorgt op dinsdag 14 mei een mini-symposium over hoe ambities op het gebied van verduurzaming op een goede manier te koppelen zijn aan monumentenbehoud.

Lees meer...

Kennisprogramma: seminar Herbestemmingsopgave religieus erfgoed door BOEi

Kennispartner BOEi organiseert op woensdag 15 mei een seminar over de huidige herbestemmingsopgave van religieus erfgoed in Nederland.

Lees meer...

Mediapartner aan het woord: De Erfgoedstem

“De Erfgoedstem is er vóór en dóór de sector. Dus als er een relevant evenement is voor het vakgebied, zoals vakbeurs MONUMENT dan haken we daar graag bij aan."

Lees meer...

Exposant aan het woord: Wolters Vastgoedonderhoud

"Wolters is uitgegroeid tot een alleskunner op het gebied van vastgoedonderhoud. En zo willen we ons ook graag presenteren op vakbeurs MONUMENT.".

Lees meer...

Monument in de spotlight: Klooster ter Eem in Amersfoort, neerlands erfgoedhub in wording!

Menig erfgoedprofessional zal er inmiddels wel eens geweest zijn: het Onze Lieve Vrouwe ter Eem Klooster aan de Daam Fockemalaan in Amersfoort. In de afgelopen paar jaar is het oude klooster- en scholencomplex langzaam getransformeerd  naar een heuse 'Erfgoedhub'. 

Lees meer...

Mediapartner aan het woord: nationaal magazine MONUMENTAAL

Paul de Gram, hoofdredacteur: "Bezoekers en standhouders van vakbeurs Monument behoren bij uitstek tot de doelgroep van nationaal magazine MONUMENTAAL. Net als onze lezers hebben zij een warm hart voor monumenten. Niet verwonderlijk dan ook, dat wij als eerste mediapartner zijn geworden van het driedaagse evenement voor erfgoedprofessionals en monumentenliefhebbers." 

Lees meer...

Exposant aan het woord: RIDDER SKINS for Buildings

"Waarom wij meedoen aan vakbeurs MONUMENT? De meeste relaties kennen Ridder Skins for buildings van de bekleding zink, koper, rvs, aluminium en titanium op bijzondere en futuristische gebouwen in Nederland", zegt Rens Lamoen. "Maar op vakbeurs MONUMENT willen we laten zien welk ambacht wij uitvoeren op de historische gebouwen in Nederland en België.

 

Lees meer...

Monument in de spotlight: Kasteel Doornenburg

In de vorige nieuwsbrief besteedden we in deze rubriek aandacht aan Buitenplaats Doornburgh langs de Vecht. Nu richten we onze schijnwerper op een stokoude Gelderse burcht: Kasteel Doornenburg.

Lees meer...

Actualiteit uit de sector: Fiks Nederland!

Niet eerder in de geschiedenis van Nederland staat het land zulke grote ruimtelijke opgaven te wachten. Juist nu is aandacht voor ruimtelijke kwaliteit onmisbaar, maar onze lange traditie van sterke ontwerpkracht staat onder druk. Daarom doen Kunsten'92 en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit een dringende oproep aan alle inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden om Nederland bij iedere transitieopgave gezamenlijk een stukje mooier te maken.

Lees meer...

Mediapartner aan het woord: Herenhuis

Didier van Det, bladmanager: “Als grootste publiekstijdschrift gericht op bewoners, eigenaren en liefhebbers van historische panden lijkt Herenhuis op een vakbeurs voor erfgoedprofessionals een vreemde eend in de bijt. Maar niets is minder waar."

Lees meer...

Exposant aan het woord: Lei Import

Johanna Gruijthuijsen van Lei Import: ’’Met meer dan 25 jaar ervaring in natuurleien is Lei Import specialist op het gebied van leisteen. Ons motto is: advies en begeleiding van A tot Z."

Lees meer...

Monument in de spotlight: Buitenplaats Doornburgh in Maarssen

Buitenplaats Doornburgh ligt langs de Vecht tegen Maarssen aan en is omgeven door een landschappelijk aangelegd park. In de jaren zestig bouwt een orde van Dominicanessen een nieuw kloostercomplex op het landgoed. NRP DUMO-partner MeyerBergman is sinds 2017 de drijvende kracht achter de herontwikkeling van Buitenplaats Doornburgh.

Lees meer...

Actualiteit uit de sector: miljoenen voor Brabants erfgoed

Acht monumenten ontvangen van de provincie Noord-Brabant voor bijna drie miljoen euro aan restauratie-subsidie. De provinciale bijdrage is bedoeld voor de restauratie en instandhouding van rijksmonumenten en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het vervangen of restaureren van daken, gevels en ramen.

Lees meer...

NRP/DUMO: zoektocht naar creatieve koppelkansen voor karakteristieke bebouwing

Jennemie Stoelhorst, programmamanager van NRP DUMO: "Onze partners zijn de initiatiefnemers van een Denktank om kennis en ervaringen met verduurzaming van monumenten in het Groningse gaswinningsgebied te koppelen aan andere duurzaamheidsprojecten in het land. De Denktank wil tijdens vakbeurs MONUMENT de opgedane inzichten en ervaringen delen en tegelijk ook kennis en ideeën ophalen."

Lees meer...

Partner aan het woord: Het Neerlandsch Stucgilde

Anton van Delden, voorzitter van Het Neerlandsch Stucgilde: "Het Stucgilde is in de restauratiesector een betrekkelijk jonge speler. Geboren in 2001 op de voorganger van deze beurs waren wij vanaf het begin prominent aanwezig met een bedrijvige stand waar veel gebeurde, o.a. met live demonstraties over stukadoren in onze Gilde stand. Uiteraard kunnen bezoekers ook dit jaar weer met eigen ogen zien, dat wij net als vorige keren ook hier weer tot grote hoogte zullen gaan stijgen!”

Lees meer...

Exposant aan het woord: Traas Building Care

Stefan Otte van Traas Building Care: "Oude panden lopen risico’s waar nieuwere gebouwen minder tot geen last van hebben. Wij zijn ons gaan verdiepen en specialiseren in het oplossen van aantastingen in en aan monumenten, met name op het gebied van houtwerk en vochtbehandelingen."

Lees meer...

Monument in de spotlight: Paleis Kneuterdijk (Raad van State)

In het voormalig Paleis Kneuterdijk zetelt sinds 1983 de Raad van State. Dit door Keizer Karel V in 1531 opgericht overheidsorganen behoort tot een van de oudste nog bestaande regeringsorganen ter wereld.

Lees meer...

Actualiteit uit de sector: Extra budget voor Rijksmonumenten

Eigenaren van rijksmonumenten zonder woonfunctie kunnen vanaf 1 februari subsidie aanvragen voor kosten van werkzaamheden die bijdragen aan de instandhouding van het rijksmonument.

Lees meer...

Steenhouwerij Maarssen: "alle disciplines in eigen huis"

MONUMENT-deelnemer en exposant Steenhouwerij Maarssen is een moderne en goed geoutilleerde onderneming, die als één van de weinigen in Nederland nog klassiek steenhouwerswerk kan leveren. John van den Heuvel legt graag uit wat het bedrijf zo uniek maakt.

Lees meer...

Exposant aan het woord: Ornamenten Restauratie Amsterdam

Wil van Kempen van Ornamenten Restauratie Amsterdam: "De kennis over het onderhoud van oude plafonds is niet altijd up-to-date. Best raar, want een degelijk plafond boven het hoofd is toch wel een belangrijke vereiste voor een woning of ruimte."

Lees meer...

Exposant aan het woord: Arte Constructo

Thomas Goeminne van Arte Constructo: " We zien het als onze taak om deze kennis terug op te nemen en te verspreiden, vooral nu met de toenemende normen waar gezondheid en klimaatzorg primeren. Dit is voor ons een belangrijke reden om deel te nemen aan vakbeurs MONUMENT.”

Lees meer...