Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Kennisprogramma: seminar Herbestemmingsopgave religieus erfgoed door BOEi

De Clemenskerk in HilversumFoto BOEi (Jan van Dalen).

Op woensdag 15 mei organiseert kennispartner BOEi een seminar over de huidige herbestemmingsopgave van religieus erfgoed in Nederland. 

Uit recent onderzoek bleek dat 80 % van de Nederlanders nooit meer in een kerk komt. Door de enorme teruggang in het aantal kerkgangers is er ook steeds minder geld om de kerkgebouwen te onderhouden, terwijl dit onderhoud veel geld kost. Ook zijn kerkgebouwen zelden energiezuinig ontworpen. De consequentie hiervan is dat de komende 10 jaar naar schatting zo’n 1500 tot 4500 kerken zullen moeten sluiten.   

Wanneer een kerk niet langer als kerk gebruikt wordt, ontstaan er vaak moeizame en lange processen rondom herbestemming. Wat mag wel of niet in het kerkgebouw, welke functies passen in het monument en wie betaalt het? Deze aspecten zullen met specialisten uit het veld worden besproken. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor duurzaamheid bij religieuze gebouwen.  

Het programma is als volgt:  

15:30 – Wat is de huidige herbestemmingsopgave van religieus erfgoed in Nederland? Cijfers van Jan Hylke de Jong (Fenicks BV) plus het verhaal achter Reliwiki.nl, meest bezochte website over religieus erfgoed in Nederland. Michiel Rohlof, Reliwiki.nl  

15:45 – Aandacht voor duurzaamheid bij herbestemmen van Religieus Erfgoed. Frank Zegers, E4S Consult   

16:05 - Do’s en don’ts bij restaureren en herbestemmen van religieus erfgoed. Sylvia Pijnenborg, BOEi  

16:30 – Praktijkvoorbeeld herbestemming: een trampolinepark in de Clemenskerk Hilversum. Saskia de Wit, Flight Deck 53 

(Zie ook https://www.monumentenbeurs.nl/nl/herbestemming-waar-staan-we-met-religieus-erfgoed/.)

Ga terug