Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Monument in de spotlight: Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg in winters landschap. Foto: Spannende geschiedenis

In de vorige nieuwsbrief besteedden we in deze rubriek aandacht aan Buitenplaats Doornburgh langs de Vecht. Nu richten we onze schijnwerper op een stokoude Gelderse burcht: Kasteel Doornenburg.

Kasteel Doornenburg kent een lange en roerige geschiedenis. In de 9e eeuw stond er op de plek van de huidige burcht een versterking die weerstand moest bieden tegen invallende Noormannen. In de middeleeuwen hoorde het domein bij de graven van Gelderland. Volgens de overlevering zocht Gijsbrecht van Aemstel na de moord op Floris V zijn toevlucht in de burcht toen hij voor de aanhangers van de Hollandse graaf moest vluchten. Opmerkelijk is dat het kasteel grote bekendheid genoot in de jaren ’60 door de immens populaire tv-serie Floris uit die tijd. Rutger Hauer sprong hier de slotgracht in!

Een stuk minder heroïsch is de geschiedenis van Doornenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog toen het zwaar te lijden heeft gehad onder geallieerde bombardementen. Dit bleek extra zuur, want het kasteel was al door de Duitsers verlaten en pas enkele jaren ervoor in oude luister gerestaureerd. Initiatiefnemer van deze omvangrijke restauratie was de Enschedese textielbaron J.H. van Heek. Na de Tweede Wereldoorlog kon hij weer opnieuw beginnen. Een groot gemak bij deze herbouw was dat van Heek en zijn team konden beschikken over de ervaringen en kennis die ze bij de eerste restauratie hadden opgedaan. Bovendien waren veel bouwlieden zowel bij de eerste als de tweede restauratieklus aanwezig. Sinds 1966 staat het kasteel er weer als vanouds bij.

Van 1 t/m 9 maart gaan de poorten van kasteel Doornenburg 9 dagen lang ’s avonds open voor het internationaal lichtfestival. Bezoekers kunnen dan genieten van lichtkunstwerken van verschillende internationale kunstenaars. Het rondreizende internationale Lichtkunst Festival, dat een tour langs Europese kastelen maakt, laat je kennismaken met kunstobjecten van een internationaal gezelschap kunstenaars.

Meer informatie over Kasteel Doornenburg en het Light Festival is via deze link te vinden.

Ga terug