Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Uitdagingen voor de monumentensector


Uitdagingen genoeg in de monumentenwereld. Maar wat zijn de grootste? Wij vragen het de mensen uit de dagelijkse praktijk; dit keer aan Gerhard Kuijt van Donatus Verzekeringen.

De monumentensector staat de komende tijd voor veel uitdagingen.  We laten hier de mensen uit de sector zelf aan het woord over wat zij zien als de grootste uitdaging. Deze keer stellen we de vraag aan Gerhard Kuijt, Senior Adviseur Relaties bij Donatus Verzekeringen. Deze, in de sector zeer bekende, organisatie is specialist in het verzekeren van kerken, monumenten en (zorg)instellingen. Begonnen als verzekeraar voor (R.K.) kerken, is haar ledengroep en verzekeringsaanbod enorm uitgebreid met een breed pakket voor eigenaren en beheerders van andersoortige monumenten, zoals kastelen, landgoederen, molens en bijv. ook industrieel erfgoed.

Religieus erfgoed

Natuurlijk vormt de grootscheepse sluiting van religieus erfgoed in de komende jaren een grote uitdaging; hoe kun je behouden wat je wilt en hoe financier je dat? En ook verduurzaming van ander erfgoed is een veelbesproken onderwerp. “Met name voor industrieel erfgoed is dat een hot item”, zegt Kuijt. “Hoe doe je dat zo goed mogelijk, zowel technisch als qua kosten”.

Vergrijzing en verzekeringsrisico’s

Maar een enorme uitdaging waar onvoldoende aandacht voor is vindt hij, “de vergrijzing van besturen en vrijwilligers van gebouwd erfgoed”. De oude generatie moet alle kennis en ervaring, die zij in de loop der jaren hebben opgebouwd, nu overdragen aan jongeren, maar dat lukt maar half. “Er is minder aanwas dan gewenst en toch gaat het verloop zo snel, dat het de continuïteit bedreigt. Voor ons als verzekeraar is dat van belang vanwege de beheersing van risico’s bij o.a. gebouwenbeheer en brandbeveiliging.  Het ontbreekt vaak aan tijd, mankracht en geld om dat proces gecontroleerd te laten verlopen. Daar moet, in het belang van alle partijen, meer aandacht voor komen”.

Meer informatie staat hier.

Foto: ©sengerphoto.com

Ga terug