Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Arte Constructo

Warme sfeer verzekerd met kalk

Thomas Goeminne van Arte Constructo: "Ons bedrijf is leverancier van hoofdzakelijk mortels op basis van natuurlijke hydraulische kalk, zogenaamde 'bouwkalk'. Alhoewel het een reeds eeuwenoud bekend materiaal is, is de echte kennis ervan helaas wat verloren gegaan. We zien het als onze taak om deze kennis terug op te nemen en te verspreiden, vooral nu met de toenemende normen waar gezondheid en klimaatzorg primeren. Dit is voor ons een belangrijke reden om deel te nemen aan vakbeurs MONUMENT. Iedereen die een oplossing zoekt voor metsel- en stucwerk, funderingen of vloerafwerkingen kan bij ons terecht. Van een particulier die zijn vochtig keldermuurtje wil aanpakken tot een grote ontwikkelaar die een duurzame wijk wilt bouwen, Arte Constructo kan u oplossingen aanreiken."

Wat is 'bouwkalk'? "We noemen het zo, omdat dit product zich duidelijk onderscheidt van andere soorten, meer industriële kalk. Zoals de definitie het ook zegt, is het een natuurlijk materiaal, dat gemaakt is op de traditionele wijze, waar het ‘rijpingsproces’ van essentieel belang is.  Met rijpingsproces bedoelen wij dat de gebrande kalksteen genoeg tijd moet krijgen om vanzelf af te koelen zonder overmatig gebruik van water. Enkel op die manier behoudt het materiaal zijn maximaal gehalte aan actieve hydraulische componenten.  Het andere grote voordeel hierbij is dat de ecologische afdruk niet al te groot wordt, door het ontbreken van o.a. vluchtige additieven en het bereik van zeer duurzame gebouwen waar weinig onderhoud aan nodig is."

Arte Constructo profileert zich graag als 'kenniscentrum', aangaande het gebruik van bouwkalk in het algemeen. Zowel in de renovatie-/restauratiesector als in de nieuwbouw. Een langetermijnvisie in het beleid van een gebouw moet vandaag de dag meer dan ooit in ogenschouw worden gehouden.  Het bedrijf werkt hiervoor in nauwe samenwerking met verschillende universiteiten en verenigingen, en wordt regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven.  Hiernaast worden op maat van bedrijf workshops gegeven, telkens met een gedeelte theorie en praktijk.

Enkele voorbeelden van kalktoepassingen in de bouw :

Metselwerk, stucwerk (zowel binnen als buiten), vloerafwerkingen, kalleien, isolatie, kurkkalkvloeren, kalkhennep, funderingen, sanerende zoutremmende mortels, douches en wastafels (tadelakt).

Ga terug