Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Actualiteit uit de sector: miljoenen voor Brabants erfgoed

Kasteel d'Oultremont (het roze kasteel) in Drunen [Foto: Peter van der Wielen CC BY-SA 3.0].

Acht monumenten ontvangen van de provincie Noord-Brabant in totaal voor bijna 3 miljoen euro aan restauratie-subsidie. De provinciale bijdrage is bedoeld voor de restauratie en instandhouding van rijksmonumenten en wordt gebruikt worden voor bijvoorbeeld het vervangen of restaureren van daken, gevels en ramen. “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid'', aldus Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur, in het Brabants Dagblad.

De subsidie gaat naar Kasteel d'Oultremont (het roze kasteel) in Drunen (400.000 euro), Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (394.401 euro) en molen De Eendragt in Kaatsheuvel (400.000 euro), de Sint-Jan in den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro). De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn stichting Nazareth in Gemert (240.110 euro), de Heilig Hartkerk in Breda (400.000 euro) en Soeterbeek in Nuenen (400.000 euro).

Gedeputeerde Swinkels licht de investering in cultureel erfgoed toe in het Brabants Dagblad: “Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.” De monumenten die subsidie ontvangen vallen binnen vier verhaallijnen waar de provincie  in haar erfgoedbeleid de focus op legt: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. Swinkels: “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de acht monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in Den Bosch (400.000 euro) en Kasteel Heeswijk (290.542 euro) ook twee van onze vier topmonumenten.''

Ga terug