Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Uitdagingen genoeg in de monumentenwereld


Maar wat zijn de grootste? Wij vragen het de mensen die er in de dagelijkse praktijk mee geconfronteerd worden.

De restauratie-/monumentensector staat de komende tijd voor veel uitdagingen. Die hebben te maken met politiek, regelgeving, klimaat, ruimtelijke en technologische ontwikkelingen én met mensen.  In de komende nieuwsbrieven laten we mensen uit de sector zelf aan het woord over wat zij zien als de grootste uitdaging  in de monumentensector.

Deze keer stellen we de vraag aan Daniel van Zee, restauratiemedewerker bij Bouwburo Vitruvius, gespecialiseerd in monumenten, restauraties en renovaties. Daniel was een van de drie genomineerden voor Monumententalent 2019. De sector ziet in hem een van de specialisten die de toekomst zullen vormgeven. Wat vindt hij de grootste uitdaging voor de restauratie-/monumentensector in de komende vijf jaar?

“Voor ons als bouwburo is de uitdaging overduidelijk hoe we in de toekomst nog aan voldoende, goed getrainde ambachtslieden komen. De huidige generatie vaklieden begint met pensioen te gaan. Zij moeten hun kennis aan de volgende generatie overdragen, want nieuwe restauratiespecialisten moet je al doende opleiden. Er is geen alternatief voor zelf zien, voelen en doen. Als je bezig bent met bijvoorbeeld een houtconstructie of metselwerk, dan blijkt dat altijd nèt anders in elkaar te zitten dan je op school hebt geleerd. Die kennis kun je alleen van een ervaren vakman of –vrouw krijgen.  Als die er niet meer zijn, gaat enorm veel essentiële kennis en vaardigheid verloren. Dat halen we nooit meer in. Er zijn wel initiatieven in de goede richting, maar we moeten nu de handen ineen slaan om voldoende goed opgeleide ambachtslieden voor de toekomst te borgen.“

Ga terug