Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Gebroeders Bril

Exposant aan het woord: Gebroeders Bril

Ambachtelijke lood-, zink- en koperwerken van de Gebroeders Bril: “Het echte oude vakwerk is onze passie.”

Er zijn veel bedrijven die ‘Gebroeders’ in hun naam hebben, sommige met duizenden medewerkers. Bij de Gebroeders Bril mogen we de bedrijfstitel heel letterlijk nemen; sinds 1999 werken de tweelingbroers Frank en Peter Bril, met veel plezier en grote kennis, aan dakwerk, waaronder het ambachtelijk dakdekken en leidekken. Maar het grootste deel van hun werk bestaat uit dak- en tuin’ornamenten’, zoals ze die noemen. Denk aan dakgootsystemen, zinken dakramen en gevelbekledingen, maar ook aan buitentafels en tuinvazen, bloembakken, gevelornamenten, torenspitsen en belettering. Een kijkje op hun website levert zo’n groot portfolio op dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat de heren Bril dat echt met z’n tweeën tot stand hebben gebracht.

Ambachtelijk werken voor bedrijf en particulier

Hoewel digitale technieken een steeds grotere plaats innemen in de bouwwereld, werken Frank en Peter bewust nog steeds ambachtelijk. Frank zegt daarover, “wij meten, als ons gevraagd wordt oude dakornamenten na te maken, eerst alles netjes op. Vaak maken we dan eerst een mal. Die gebruiken we als voorbeeld voor het nieuwe ornament. De materialen die wij gebruiken - lood, zink en koper – vergen ieder een eigen manier van werken; lood vormt anders dan zink en koper. Dus industrieel produceren kan niet.” De gebroeders werken veel voor architecten en bouwbedrijven, maar ook voor een groeiende groep particuliere monumenteneigenaren. Frank, “het echte oude vakwerk afleveren is onze passie.” Vanuit hun bedrijf in Krabbendijke (Zeeland) werkt het bedrijf door een groot deel van Nederland.

Deelname aan Monument

Op de vraag waarom een klein bedrijf zich opnieuw op MONUMENT wil presenteren is Frank heel duidelijk; “wij willen graag aan onze bekendheid werken en MONUMENT 2019 was daarin voor ons heel succesvol. Het geeft ons ook de kans uit te leggen hoe we werken en waar de prijsverschillen tussen de verschillende materialen vandaan komen. Lood en zink gaan zo’n 80 tot 100 jaar mee, maar koper nog veel langer. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Daarover willen we onze toekomstige klanten op MONUMENT2020 graag over vertellen.”

Gebroeders Bril is exposant op MONUMENT 2020. Van 6 t/m 8 oktober 2020 zijn zij, en bijna 600 andere exposanten en partners, te bezoeken tijdens de Nationale Energie Week in de Brabanthallen, Den Bosch.

Ga terug