Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Vogel BV, al 66 jaar betonspecialist


Bij beton denk je niet aan monumenten, maar dat is onterecht. Vogel Beton werkt al sinds 1953 aan iconische betonnen gebouwen; met respect voor de materialen en het monument.

Bij beton denk je niet meteen aan monumenten. Onterecht, vind Jan de Koeijer, Hoofd Commercie bij Vogel BV. Want al sinds 1953 houdt Vogel BV zich bezig met betonherstel. Beton vind je terug in veel jonge monumenten, het materiaal wordt al sinds het einde van de 19de eeuw breed toegepast in allerhande bouwwerken. Denk aan de forten van de Stelling van Amsterdam (Unesco Werelderfgoed) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Hofbogen en de Van Nelle fabriek in Rotterdam en de Zonnestraal in Hilversum; stuk voor stuk iconische monumenten in Nederland. Als we overigens zeggen dat Vogel BV zich al sinds 1953 bezighoudt met betonherstel dan vergeten we nog een groot stuk geschiedenis. Het bedrijf bestaat namelijk, als stukadoorsbedrijf, al sinds 1897. Rond 1920 werkten er al ca. 150 man en in 1928 ontving het de Stadspenning van Dordrecht, een ereteken vanwege de grote bijdrage aan de economie en werkgelegenheid in de stad. Tegenwoordig is Vogel BV. onderdeel van Mourik INFRA BV, één van de grootste, zelfstandige familiebedrijven in Nederland op het gebied van Infra en Industrie.

Maatwerk voor alle soorten betonconstructies

 Jan de Koeijer: “wij hebben veel ervaring in het werken met alle soorten betonconstructies. We verwijderen de gedesintegreerde delen en zoeken dan naar de materialen die passen bij de periode waarin het monument gebouwd is. Soms kom je ontwerpfouten tegen, soms is het gewoon een kwestie van te weinig onderhoud. Maar wij leveren altijd maatwerk; onzichtbaar, kan weer jaren mee en met respect voor de materialen en het monument.”

Voorbeeld: Radio Kootwijk

Als voorbeeld noemt hij Radio Kootwijk, het voormalige zenderpark op de Veluwe, gebouwd tussen 1918 en 1928. “Aan Radio Kootwijk hebben we onderhoud gepleegd en reparaties verricht in 1959 en 1964. Een paar jaar geleden zijn we voor een grote inspectie terug geweest. Er hoefde gelukkig niet veel aan te gebeuren. Wij zien dat als een mooi compliment voor ons vakmanschap.”

Waarom opnieuw ingeschreven voor MONUMENT?

De Koeijer: “wij zien en spreken daar veel specialisten, zoals advies- en architectenbureaus, aannemers, vastgoedorganisaties, woningbouwcorporaties en gemeenten. Voor ons is dat waardevol. MONUMENT past heel goed in onze monumenten-activiteiten.”

Meer weten over Vogel BV. en monumenten? Klik hier.

Foto: ©Vogel BV, Radio Kootwijk

Ga terug